Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fapte fascinante despre „Platoon”, cel mai bun film al lui Oliver Stone. Charlie Sheen a fost la un pas să își piardă viața
Articole online

Fapte fascinante despre „Platoon”, cel mai bun film al lui Oliver Stone. Charlie Sheen a fost la un pas să își piardă viața

Platoon

Fapte fascinante despre „Platoon”, cel mai bun film al lui Oliver Stone. Charlie Sheen a fost la un pas să își piardă viața

Stone însuși este un veteran al conflictului și și-a încorporat propriile experiențe în film. În cele ce urmează, vă prezentăm o listă cu câteva fapte puțin cunoscute despre Platoon, de la faptul că actorii au fost nevoiți să supraviețuiască în jungla filipineză timp de două săptămâni până la reticența Departamentului american al Apărării de a ajuta la producția filmului.

Regizorii au importat pământul roșu caracteristic Vietnamului

Regizorul Oliver Stone a vrut inițial să filmeze Platoon în Vietnam, dar autoritățile au împiedicat acest lucru din cauza modului în care filmul ar fi descris trupele vietnameze. În schimb, au fost alese Filipine ca înlocuitor. A funcționat în mare parte, cu excepția faptului că lipsea faimosul pământ roșu al țării.

Pentru ca filmul să pară mai autentic, Stone a cerut ca pământul vietnamez să fie importat în Filipine și distribuit pe platou.

Departamentul Apărării nu a vrut să ajute la realizarea filmului Platoon

Realizatorii filmului Platoon au încercat să obțină echipamente și uniforme autentice de la Departamentul Apărării. De multe ori, Departamentul va furniza echipamente și uniforme pentru filmele în care apare armata americană, deoarece poate ajuta la percepția publică și poate crește numărul de recrutări. De fapt, Departamentul Apărării dispune de Unitatea de legătură pentru filme, care supraveghează producția filmelor pe care le-a sponsorizat.

Cu toate acestea, Departamentul a refuzat să ajute la producția filmului Platoon, din cauza reprezentării „lipsite de glorie” a armatei americane. În schimb, filmul a trebuit să achiziționeze și să împrumute echipamente de la armata filipineză. Acest lucru a contribuit totuși la autenticitate, deoarece echipamentul era real și folosit.

Keith David i-a salvat viața lui Charlie Sheen

În timp ce filma o scenă în interiorul unui elicopter, aparatul a făcut un viraj brusc înclinat, surprinzându-l pe actorul Charlie Sheen în timp ce acesta era deja dezechilibrat. Mișcarea l-a aruncat spre ușile deschise ale elicopterului. Din fericire, colegul de platou Keith David a reușit să se agațe de Sheen înainte ca acesta să cadă.

Ulterior, Sheen l-a creditat pe David că i-a salvat viața.

Ben Stiller a fost refuzat de Oliver Stone

În Platoon apar mai mulți actori care au devenit în cele din urmă foarte faimoși, cum ar fi Johnny Depp, dar alții nu au avut prea mult noroc la audiții. Ben Stiller a intrat în sala de audiții, dar a fost refuzat de Oliver Stone înainte de a putea vorbi. Regizorul a spus că Stiller era „prea drăguț” pentru a juca într-un film atât de dur.

În cele din urmă, lui Stiller i s-a îndeplinit dorința de a juca într-un film despre războiul din Vietnam, când a fost distribuit în Tropic Thunder (2008), care parodia filmele din epoca Vietnamului, inclusiv Platoon.

Actorii au fumat, de fapt, o substanță interzisă pentru o scenă din Platoon

Atunci când s-au pregătit pentru o scenă care implica marijuana, mulți dintre actori au fumat, de fapt, substanța ilicită pentru a-i ajuta să intre în pielea personajului. Din nefericire, potrivit lui Willem Dafoe, în momentul în care au început filmările, aceștia „coborau” de pe urma drogurilor, ceea ce i-a făcut să fie „obosiți și inutili”.

Actorii au scris ce au vrut pe căștile lor

În timpul Războiului din Vietnam, soldații americani au fost renumiți pentru faptul că și-au scris sloganuri și fraze pe căști. Pentru a stabili autenticitatea și pentru a-i ajuta pe actori să intre în pielea personajului, Oliver Stone le-a permis să își aleagă și să își scrie propriile sloganuri pe căști. Acest lucru a fost unic în industria de divertisment, deoarece de astfel de lucruri se ocupa în mod normal departamentul de costume.

Autenticitatea a fost una dintre cele mai mari priorități ale lui Oliver Stone

Așa cum am menționat în unele dintre faptele de mai sus, punerea actorilor în pielea personajelor a fost esențială pentru autenticitatea filmului Platoon. Cum Oliver Stone era un veteran al Războiului din Vietnam, era cunoscut ca fiind aspru cu distribuția sa. Înainte de începerea filmărilor, el a înființat o tabără de pregătire de două săptămâni pentru actori, care a fost condusă de consilierul de film Dale Dye, el însuși un veteran decorat din Vietnam.

Distribuția și-a petrecut cele două săptămâni în jungla filipineză, în uniforme, săpând gropi. Totuși, acest lucru nu a fost pentru a crea o legătură între ei. A fost menit să-i epuizeze înainte de începerea filmărilor, pentru a-i face mai convingători în rolurile lor.

Tom Berenger și Willem Dafoe au fost aleși în mod special

Ori de câte ori erau distribuiți în filme, Tom Berenger și Willem Dafoe erau, de obicei, supuși unei tipologii – Berenger juca, de obicei, rolul personajului bun, în timp ce Dafoe era personajul negativ.

Oliver Stone a decis să inverseze această situație și l-a ales pe Berenger pentru a fi nemilosul și durul sergent Bob Barnes, în timp ce Dafoe l-a interpretat pe grijuliul și eroicul sergent Elias. Actorii au putut să-și pună în valoare întreaga gamă actoricească și amândoi au primit nominalizări la Oscar pentru performanțele lor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola