Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Familia emirului din Qatar, jefuită ca-n filme pe Coasta de Azur. Scurtă istorie statului qatarez
Articole online

Familia emirului din Qatar, jefuită ca-n filme pe Coasta de Azur. Scurtă istorie statului qatarez

Hoții au sărit un gard al reşedinţei de la Mouans-Sartoux, proprietate în acte a fostului premier Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.

Spargerea a fost comisă fără violenţă, chiar dacă unul dintre autori era înarmat, a indica sursa apropiată de dosar.

„Persoanele prezente nu au fost ameninţate cu pistolul la tâmplă, ci s-au conformat hoţilor la vederea armei, sub ameninţare”, a precizat un anchetator, potrivit Agerpres.

Hoţii şi-au însuşit obiecte de lux, în special ceasuri.

Ancheta deschisă de parchetul din Grasse a fost încredinţată brigăzii de investigaţii din Grasse, o unitate de poliţie judiciară, cu concursul serviciilor de indentificare criminalistă din Nisa şi al secţiei de investigaţii din Marsilia.

Şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani (foto), care a abdicat în 2013 în favoarea fiului său la conducerea acestui emirat din Orientul Mijlociu, primise în anii 1990 o reşedinţă cu 30 de hectare la Mouans-Sartoux.

În 2016, el făcuse un cadou de un milion de euro micii comune pentru a-şi finanţa cantinele 100% bio.

Familia al-Thani, adusă la putere de britanici

Qatarul a fost în trecut controlat de șeicii din Bahrain, dar în 1867, a izbucnit un război între popor și conducătorii lor.

Pentru a păstra pacea în Golful Persic, britanicii l-au instalat la conducere pe Muhammad ibn Thani al-Thani, membru a unei familii nobile din Qatar.

În 1893, turcii otomani au intrat în Qatar, dar emiratul s-a opus cu succes. În 1916, emirul a fost de acord ca întregul Qatarul să devină un protectorat britanic.

Țițeiul a fost descoperit în Qatar în 1940, aducând bogăție țării în anii ’50 și ’60.

Aproximativ 85% din veniturile Qatarului provin din exporturi de țiței.

Locuitorii Qatarului au cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume.

În 1971 Qatar a fost la un pas de a deveni parte a Emiratelor Arabe Unite, dar atât Qatar cât și Bahrain s-au împotrivit fuziunii și au format state independente.

În iunie 1995, prințul Hamad bin Khalifa al-Thani l-a detronat pe tatăl său, principalul motiv invocat fiind că regele rămăsese în urmă cu reformele economice ale țării.

Noul emir a desființat cenzura presei și a instituit alte reforme liberale, inclusiv alegeri democratice și dreptul la vot al femeilor, în 1999.

În Qatar se află sediul televiziunii arabe Al Jazeera, extrem de populară și controversată televiziune prin satelit.

Qatar a prezentat prima sa constituție la 9 iunie 2005.

Aceasta garantează libertatea de exprimare, de întrunire și religie și a pus bazele unui parlament cu 45 de locuri.

Treizeci dintre aceste locuri sunt ocupate prin alegeri democratice, iar emirul numește deputații pentru locurile rămase.

Registration

Aici iti poti reseta parola