Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 21 decembrie 1971: Apariția Emiratelor Arabe Unite
Articole online

21 decembrie 1971: Apariția Emiratelor Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite

21 decembrie 1971: Apariția Emiratelor Arabe Unite

O serie de regate de pe coasta de nord a Peninsulei Arabe au intrat sub protecția britanică printr-o serie de tratate începând din 1820. Preocupată de protejarea rutelor comerciale și a prețioasei lor colonii din India, marina britanică a protejat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „statele truciale” în schimbul cooperării acestora cu interesele britanice.

În timpul acestei perioade de protecție britanică, au fost descoperite vastele rezerve de petrol ale regiunii. Pe măsură ce statele truciale și regatele din apropiere, precum Bahrain și Qatar, au devenit furnizori importanți de petrol, influența Imperiului Britanic a scăzut din cauza mai multor factori, printre care se numără și cele două războaie mondiale. În 1968, guvernul britanic a declarat că va pune capăt protectoratului, retrăgându-și armata și lăsând populația din regiune să se descurce singură.

„Protejate” de vecinii lor în ceea ce privește mărimea, populația și capacitățile militare, micile regate din regiune au încercat să se organizeze într-o singură unitate politică. Negocierile s-au dovedit a fi dificile, iar Bahrein și Qatar au ales să își declare independența în mod unilateral. În condițiile în care tratatul britanic urma să expire, iar atât Iranul, cât și Arabia Saudită erau cu ochii pe teritoriul și resursele lor, regatele Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Dubai și Umm al-Quwain au devenit Emiratele Arabe Unite independente în această zi din 1972. Ras al-Khaimah s-a alăturat două luni mai târziu.

De atunci, Emiratele Arabe Unite sunt o națiune suverană, care se bucură de profiturile resurselor sale naturale – rezervele sale de petrol și gaze naturale sunt pe locul șapte în lume, iar PIB-ul pe cap de locuitor este al șaptelea ca mărime. Această bogăție a transformat Emiratele într-un important centru de comerț, călătorii, turism și finanțe. Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă structură din lume, este emblematică pentru boom-ul spectaculos al construcțiilor din Emiratele Arabe Unite și pentru ascensiunea la nivel mondial. Deși orașele sale sunt unele dintre cele mai moderne din lume, națiunea rămâne o monarhie guvernată de legea religioasă – președintele și prim-ministrul său sunt monarhii absoluți ai Abu Dhabi și, respectiv, Dubai, iar apostazia, homosexualitatea și chiar sărutul în public sunt pedepsite prin lege.

Registration

Aici iti poti reseta parola