Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fabuloasa viață a Dumnezeului norilor de foc – Basil Zaharoff
Articole online

Fabuloasa viață a Dumnezeului norilor de foc – Basil Zaharoff

Basil Zaharoff a trăit între 1849 și 1936 și a fost unul dintre cei mai bogați oameni ai vremurilor sale.

Dacă cercetăm azi protocoalele de şedinţă ale Casei Comunelor, ne prinde mirarea ce lupte a avut Lloyd George pentru prietenul său Sir Basil. El declară că, „Sir Basil Zaharoff e un baronet englez şl cavalerul ordinului Bath”.

Curând după aceasta ministrul de finanţe francez al cabinetului Briand, răspunde la toate interpelaţiunile făcute de oamenii lut Clemenceau și de socialişti, declarând că „Monsieur Zaharoffeste cetăţean francez şi prin urmare toate discuţiile privind persoana sa sunt de prisos”.

Cu toate acestea Camera nu se poate linişti şi Briand pune votul de încredere care i se dă şi astfel învinge.

Lloyd George nu avu astfel de noroc. Contrar opiniei publice engleze, el patronează şi mai departe războiul Greciei cu Turcia în Asia Mică. Zaharoff s-a angajat — bazat pe protectoratul politic englez — să finanţeze această campanie din propriile sale mijloace.

De astădată nu mai avu noroc. Campania din Asia Mică se termină cu un mare dezastru pentru Grecia.

În această singură speculaţiune greşită Zaharoff pierdu circa 250 mil. franci, adică aproape jumătate din averea sa. Lloyd George e răsturnat de conservatori

Lui Zaharoff dezastrul acesta i-a tăiat pofta de a mat face politică. La o etate de aproape optzeci de ani, el începe o activitate de afaceri pe un teren care-i este de tot nou. El este o minune a veșnicei tinereţi; el înființează bănci, societăți de navigație și întreprinderi petrolifere.

Într-o zi, suveranul comerțului e invitat la dejun de un al suveran — deşi numai un principe de Monaco. La dejun, între un „beafsteak” şi un pahar de vin se pune întrebarea dacă nu s-ar putea scoate un câştig mat mare din banca de ruletă? !

Pentru ce nu — fu părerea Iul Zaharoff. Familia Blanc, fondatorii băncii, sunt delăturaţi.

Este ultima tură de forţă a leului bătrân. El reorganizează Cazinoul din Monte Carlo şi graţie contuncturei de inflaţiune, câştigul băncii se urcă la triplu faţă de anul precedent.

Dar în viața omului evenimentele se succeed după norme necunoscute, aşa, că înainte de moarte nu se poate spune despre nimeni că a fost fericit. Aşa şi cu Zaharoff. Destinul i-a dat avere, frumuseţe, o viaţă casnică fericită; însă într-o zi soţia sa moare și cu ea dispare şi sensul vieții sale.

Peste noapte dispare seninătatea și vioiciunea juvenilă a octogenarului; nu mai are interes pentru nimic, şi desgustat de viață și damblagit e dus la plimbare de o infirmieră, pe aleile mat puţin cercetate ale parcului din Monte Carlo.

De atunci au mat trecut câțiva ani şi azi e îngropat acolo unde a vrut el, lângă soţia sa adorată pe malul Coastei de Azur.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola