Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fabuloasa viață a Dumnezeului norilor de foc – Basil Zaharoff
Articole online

Fabuloasa viață a Dumnezeului norilor de foc – Basil Zaharoff

Basil Zaharoff a trăit între 1849 și 1936 și a fost unul dintre cei mai bogați oameni ai vremurilor sale.

Acesta e şt motivul pentru care Zaharoff, acuma bătrân şi damblagit, vrea să-şi petreacă restul vieții în Monte Carlo şi să fie îngropat pe Coasta de Azur.

Dar să nu uităm că pasiunea aceasta romantică a fost de un dublu folos material: în primii ani ai cunoştinţei lor, ducesa, prin legăturile ei, i-a procurat lui Zaharoff toate comenzile de arme ale Spaniei.

Şi încă pe patul de moarte 1-a ajutat să facă o afacere de dimensiuni gigantice, căci Zaharoff în orele sale libere din Monte Carlo se ocupa cu ideea să cumpere banca de ruletă şi să o reorganizeze.

După câţiva ani apoi a vândut-o cu un câştig net de 300 milioane franci.

În 1897 casa Nordenfeldt pentru care activa Zaharoff, trece în posesiunea firmei de armamente Viekers. Natural că Zaharoff intră şi el în combinaţie, şi de aci încolo lucrează pentru Viekers. El e mai mult decât agentul cel mai bun: el devine consilierul de căpetenie în toate chestiunile firmei.

Războiul cu Burii, emulaţia de înarmare a flotei engleze contra celei germane, în sfârşit toate evenimentele mari ale istoriei mondiale au însemnat pentru Zaharoff tot atâtea afaceri ultradimensionale de comisioane.

Un milion mal mult sau mal puţin, nu mai conta la aceste comisioane. Zaharoff cumpără tot mai multe acțiuni Viekers, aşa, că peste câţiva ani devine un mare acţionar cu autoritate.

Cu aceasta a intrat în clasa conducătorilor industriei internaţionale. Cu toate că reprezintă interese englezeşti, principalul său loc de activitate este Parisul.

Palatul său din elegantul bulevard „Hoche” aproape de „Etoile”, „inima lumii” era acuma păzit zi şl noapte de detectivi, aşa devenise de celebru. E

La izbucnirea primului război mondial, Zaharoff e numit comandor al Legiunii de onoare, pentru serviciile sale extraordinare făcute potentaţilor din Quai d’Orsay.

De fapt aceste servicii au fost foarte importante căci Zaharoff a organizat toată producția de armament a „entente”-i şi afară de aceasta prin propaganda sa a reuşit să atragă şi Grecia pe partea „ententei”-i.

Înarmările fiind în strânsă legătură eu politica, Zaharoff în calitate de administrator delegat al firmei Vlckers. ajunge în strânsă prietrnie cu Lloyd George. premierul englez.

Acuma către şaptezeci de ani, se află la apogeul carierei sale. În calitate de propagandist influent de război, sfetnic al primministrului englez, baronet, posesorul Marii Cruci a Legiunii de onoare, Zaharoff poate fi privit ca unul dintre stăpânitorii lumii.

Primul căruia îi este neplăcută ascensiunea lui Zaharoff, este Georges Clemenceau. Francezul acesta, naţionalist fanatic, nu se prea încrede în misteriosul venetic cosmopolit.

În Camera franceză se lansează interpelaţiuni care cer lămuriri asupra rolului pe care îl joacă Zaharoff în treburile statului. În Anglia acţiunea aceasta se continuă şi în Casa Comunelor se cere ca primul ministru să renunţe imediat la legăturile sale cu Zaharoff.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola