Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > FBI a percheziționat casa lui Trump de la Mar-a-Lago pentru documente clasificate privind armele nucleare 
Articole online

FBI a percheziționat casa lui Trump de la Mar-a-Lago pentru documente clasificate privind armele nucleare 

trump

FBI a percheziționat casa lui Trump de la Mar-a-Lago pentru documente clasificate privind armele nucleare 

The Washington Post a citat persoane familiare cu investigația, care au declarat că se credea că documentele privind armele nucleare reprezentau motivul pentru care FBI-ul a căutat în complexul Mar-a-Lago al lui Trump. Aceștia nu au precizat ce fel de documente sau dacă se refereau la arsenalul american sau la cel al unei alte țări.

Raportul a venit la câteva ore după ce procurorul general, Merrick Garland, a declarat că a autorizat personal cererea guvernului pentru un mandat de percheziție și a dezvăluit că departamentul de justiție a cerut unei instanțe din Florida ca mandatul să fie desecretizat, menționând că Trump însuși a făcut publică percheziția.

Moțiunea Departamentului de justiție se referea la „interesul clar și puternic al publicului de a înțelege ce s-a întâmplat în conținutul său”.

Trump a publicat ulterior o declarație în care a afirmat că nu se va opune, ci mai degrabă „încurajează publicarea imediată a acelor documente” legate de ceea ce el a numit „raidul și spargerea neamericană, nejustificată și inutilă… Eliberați documentele acum!”.

Anunțul lui Garland a urmat unei reacții furioase la percheziție din partea susținătorilor lui Trump, care au descris-o ca fiind motivată politic. Joi, un bărbat care a încercat să pătrundă în biroul FBI din Cincinnati a fost împușcat și ucis de poliție după ce a fugit de la locul faptei.
Instanța a spus guvernului să prezinte moțiunea sa avocaților lui Trump și să raporteze până vineri, la ora 15.00, dacă Trump a obiectat la desecretizarea mandatului.

Suspecta prezență a documentelor privind armele nucleare la Mar-a-Lago ar putea explica de ce Garland a luat o măsură cu o asemenea încărcătură politică, ordonând agenților FBI să intre în casa fostului președinte, întrucât recuperarea acestora ar fi considerată o prioritate de securitate națională.

Trump a fost deosebit de obsedat de arsenalul nuclear al SUA cât timp a fost la Casa Albă și s-a lăudat că este la curent cu informații extrem de secrete

În vara anului 2017, el le-a spus liderilor militari americani că dorește un arsenal comparabil cu vârful său din timpul Războiului Rece, ceea ce ar fi implicat o creștere de zece ori, o cerere care l-ar fi determinat pe secretarul de stat de atunci, Rex Tillerson, să îl descrie drept un „cretin nenorocit”. Trump a amenințat public că va distruge atât Coreea de Nord, cât și Afganistanul.

Woodward a declarat că i s-a spus ulterior că SUA au într-adevăr un nou sistem de armament nespecificat, iar oficialii au fost „surprinși” de faptul că Trump a dezvăluit acest lucru.

Cheryl Rofer, un chimist care a lucrat la arme nucleare la laboratorul național Los Alamos, a declarat că există diferite niveluri de clasificare care se aplică diferitelor tipuri de documente.

„Informațiile despre proiectarea armelor nucleare se numesc „Restricted Data” și sunt „born classified”, a scris Rofer, care scrie un blog intitulat Nuclear Diner, pe Twitter. Dar ea a adăugat: „Nu există niciun motiv pentru ca un președinte să aibă informații despre proiectarea armelor nucleare, din câte văd eu”.

Printre documentele nucleare la care Trump ar fi avut acces în mod obișnuit s-ar număra versiunea clasificată a Nuclear Posture Review, despre capacitățile și politicile SUA. Un consilier militar se află întotdeauna în apropierea președintelui, purtând „cutia nucleară”, o servietă care conține opțiuni de atac nuclear, dar ar fi neobișnuit ca aceste documente să fie scoase din ea.

Registration

Aici iti poti reseta parola