Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria iese din UE? Avertismentul lui Viktor Orban
Articole online

Ungaria iese din UE? Avertismentul lui Viktor Orban

Al treilea avertisment al Ungariei

Potrivit Financial Times, prim – ministrul ungar i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen, în care arată că, dacă CE insistă asupra adoptării celui de-al șaselea pachet de sancțiuni anti-ruse, atunci „trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru eșecul istoric al integrării europene”.

Acesta nu este primul avertisment al lui Orban cu privire la ieșirea din UE, el a transmis în legătură cu campania împotriva încălcării „statul de drept” de către Ungaria. Orban a cerut UE să dea dovadă de toleranță cu Ungaria. Altfel, „nu vom putea continua pe drumul comun” a avertizat liderul maghiar.

În scrisoarea sa către CE, Orbán a spus că nu se teme de tăierea de la ajutorul european (aproximativ 4 miliarde de euro pe an), întrucât finanțarea corespunzătoare a UE este „disponibilă doar pe hârtie”. Lui Orban pare să-i fie mai frică de sancțiunile impuse Rusiei, care ar putea doborî economia maghiară.

 

Bombă nucleară asupra economiei maghiare

În interviul său lunar pentru radio Kossuth, Orban a calificat „inacceptabilă” propunerea UE de a elimina treptat importurile de petrol rusesc. Orban a comparat embargoul cu o „bombă nucleară asupra economiei maghiare”.

Der Leyen a prezentat miercuri, 4 mai, propunerea CE de a opri importul de petrol rusesc timp de șase luni și importul de produse petroliere până la sfârșitul anului. Pentru discuții, ea a oferit doar o amânare temporară de la embargo unor țări precum Ungaria și Slovacia.Asta deși Bulgaria, Cehia și Croația cer același lucru.
Viktor Orban consideră că dreptul fiecărei țări de a lua decizii suverane a fost încălcat din nou.
„Singura modalitate de a aduce petrol rusesc sau orice alt petrol în Ungaria în acest moment este printr-o conductă cu un capăt în Rusia și celălalt în Ungaria. Ungaria nu a putut accepta o ofertă care să ignore acest simplu fapt”, a spus el.

Premierul a subliniat că aprobarea embargoului de către Ungaria va marca, de asemenea, sfârșitul reducerilor la facturile de utilități care făceau parte din promisiunile sale de campanie și va duce la explozia prețurilor la benzină și motorină.

„Lupta pe care o duc acum este lupta pentru a proteja prețurile energiei din Ungaria”, a spus el, adăugând că va dura cel puțin patru până la cinci ani și investiții de sute de miliarde de forinți pentru a înlocui petrolul rusesc, scrie Pravda.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola