Evenimentul Istoric > Articole online > Exclusiv. Lucrețiu Pătrăscanu devine pentru tovarăși Dl. X. Documente din Arhiva Securității
Articole online

Exclusiv. Lucrețiu Pătrăscanu devine pentru tovarăși Dl. X. Documente din Arhiva Securității

Nu vreau să-l scutesc pe Pătrăşcanu de acuza gravă că a contribuit în mod criminal la înfeudarea României sovieticilor, dar pot să confirm că Pătrăşcanu avea o doză de patriotism şi de onestitate faţă de ceilalţi care însă nu îl achită de vinovăţie, spunea Corneliu Coposu despre cel care, pentru tovarășii săi care-l arestaseră, devenise „Dl. X”.

Tot în „Coposu-Confesiuni-Dialoguri cu Doina Alexandru”, Seniorul arată: „El (Pătrăşcanu) a participat la desfiinţarea partidelor istorice, la detronarea Regelui, la claustrarea tuturor şefilor Opoziţiei, inclusiv a lui Maniu, nu mai vorbesc de mine”

Lucreţiu Pătrăşcanu a fost ministrul comunist al Justiţiei între noiembrie 1944 şi februarie 1948.

În această perioadă, s-a judecat procesul liderilor PNŢ în frunte cu Iuliu Maniu, au fost arestaţi şi trimişi în puşcării importanţi lideri liberali şi ofiţeri superiori ai Armatei Române, iar Regele Mihai a fost forţat să abdice.

Mistificarea

Mai circulă și azi legena potrivit căreia Lucreţiu Pătrăşcanu, într-un discurs ţinut la Cluj, în faţa studenţilor, în anul 1946, ar fi spus „înainte de a fi comunist sunt român”.

În realitate, a zis așa: „sunt comunist pentru că sunt român”. Legenda a fost creată, prin răstălmăcire, chiar de Gheorghiu Dej, pentru a-l putea acuza și de „nationalism” într-o perioadă când comuniștii români se mândreau cu „internaţionalismul proletar”.

Mandatul de arestare pe numele lui Lucrețiu Pătrășcanu a fost emis pe 24 august 1948. Era acuzat, nici mai mult, nici mai puțin, de crime de război.

În procesul verbal de percheziție la domiciliul său din strada Vasile Lascăr nr. 100 din București, Lucrețiu Pătrășcanu este numit „Dl. X”. Nu mai era nici măcar TOV. X!

Lucrețiu Pătrășcanu a fost condamnat la moarte pe 14 aprilie 1954, fiind executat trei zile mai târziu la închisoarea Jiava.

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola