Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Europenii vor achita factura războiului din Ucraina la iarnă! Experții dau alarma, birocrații de la Bruxelles se fac că nu aud
Articole online

Europenii vor achita factura războiului din Ucraina la iarnă! Experții dau alarma, birocrații de la Bruxelles se fac că nu aud

O criză anunțată

O criză a gazelor naturale lichefiate (GNL) va lovi țările europene care se confruntă cu insecuritatea energetică în urma invaziei ruse în Ucraina. Cererea va depăși oferta până la sfârșitul acestui an, concluzionează studiul realizat de Rystad Energy. Deși cererea în creștere a provocat cea mai mare explozie de noi proiecte de GNL din ultimul deceniu, termenele de execuție arată că am putea aștepta o îmbunătățire a situației abia după 2024.

Bătăția mondială pentru GNL

Se preconizează că cererea globală de GNL va atinge 436 de milioane de tone în 2022, depășind oferta disponibilă, care atinge numai 410 milioane de tone.
Ca atare, o furtună perfectă s-ar putea abate în iarnă asupra Europei, în condițiile în care țările UE încearcă să limiteze fluxul de gaze rusești.

Planul REPowerEU al Uniunii Europene a stabilit un obiectiv ambițios de a reduce dependența de gazul rusesc cu 66% în acest an – un obiectiv care va intra în conflict cu obiectivul UE de a stoca de gaze la 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Hotărârea europenilor de a boicota gazul rusesc a destabilizat întreaga piață globală de GNL care a început anul cu un echilibru precar după un 2021 tumultuos. Decizia de a reduce drastic dependența de gazul rusesc va transforma global piața GNL, provocând o creștere abruptă a cererii europene de GNL, cerere pe care proiectele actuale și în curs de dezvoltare nu o vor putea satisface.

Rusia a trimis anul trecut 155 de miliarde de metri cubi (Bcm) de gaz în Europa, furnizând peste 31% din aprovizionarea cu gaze a regiunii. Înlocuirea unei părți semnificative din aceasta va fi extrem de dificilă, cu consecințe de amploare pentru populația Europei, economia și rolul gazului în tranziția energetică. Acest lucru va crea, de asemenea, probabil un boom pentru producătorii de GNL din ale colțuri ale lumii.
„Pur și simplu nu există suficient GNL pentru a satisface cererea. Pe termen scurt, aceasta va face ca iarna să fiegrea în Europa. Pentru producători, această situație sugerează că următorul boom GNL este aici, dar va ajunge prea târziu pentru a face față creșterii puternice a cererii. Scena este pregătită pentru un deficit susținut de aprovizionare, prețuri ridicate, volatilitate extremă, piețe optimiste și geopolitică sporită a GNL”, spune Kaushal Ramesh, analist senior pentru Gaze și GNL la Rystad Energy.

Scenarii de coșmar

Reducerea preconizată a gazului rusesc pentru Europa în 2022 este de 37 de miliarde de metri cubi, crescând la peste 100 de miliarde de metri cubi până în 2030. În consecință, consumul de gaz al Europei a atins probabil vârful în 2019 și acum va scădea constant până în 2030. Prin urmare, gazul și GNL vor juca un rol redus în mixul energetic al Europei, oferind un impuls suplimentar energiei regenerabile și, potențial, un rol mai mare pentru energia nucleară și cărbune. De fapt, Europa era pe cale să crească importurile rusești de gaz și GNL la peste 40% din aprovizionarea sa până în 2030, dacă conducta Nord Stream 2, acum blocată, ar fi fost aprobată. În schimb, aceasta va scădea la aproximativ 20% până în 2030, deoarece contractele actuale nu sunt reînnoite. Pentru a facilita importurile suplimentare de GNL, au fost planificate o serie de terminale de regazeificare în toată Europa – unele noi și altele reactivate.

Dacă fluxurile rusești s-ar opri mâine, gazul stocat în prezent (aproximativ 35% plin) s-ar epuiza probabil înainte de sfârșitul anului, lăsând Europa fără apărare în fața iernii. În acest scenariu,prețul gazului TTF ar putea crește la mai mult de 100 USD per milion de unități termice britanice (MMBtu), ducând la reduceri industriale și la schimbarea pe scară largă a combustibilului în sectorul energetic. Am văzut deja reduceri ale producției de îngrășăminte, oțel și hârtie din Europa. Într-un scenariu extrem de iarnă extrem de friguroasă, nici măcar sectorul rezidențial nu ar fi în siguranță, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola