Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Este posibil ca Jeff Bezos să o mănânce pe Gioconda?
Articole online

Este posibil ca Jeff Bezos să o mănânce pe Gioconda?

În epoca romană, Petroniu descrie în al său Satyricon agapele orgiastice fictive ale lui Trimalcion, un sclav eliberat și ajuns putred de bogat, care se dedă împreună cu invitații săi unor banchete orgiastice, cu tot felul de mâncăruri nemaiauzite.

După două mii de ani, o petiție online se face purtătoarea unei dorințe halucinante: ca omul cel mai bogat din lume să intre în posesia celui mai faimos tablou din lume și apoi să-l mănânce.

Un ospăț demn de excentricitatea decadentă a Imperiului Roman.

Petiția îl desemnează pe miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul și patronul Amazon.

În ceea ce privește opera, este vorba, nici mai mult, nici mai puțin, decât de inestimabila Gioconda a lui Leonardo da Vinci, adăpostită la Muzeul Luvru, care, de altfel, nu are nici o intenție să se despartă de ea.

Petiția, semnată de peste 8000 de oameni pe platforma change.org, nu dezvăluie motivele care stau la baza acestei cereri nebunești.

Singura explicație este următoarea:

„Nimeni nu a mâncat-o pe Mona Lisa și credem că Jeff Bezos trebuie să ia atitudine în această privință și să facă astfel încât acest lucru să se întâmple.”

Postată online încă de anul trecut, de către un anume Kane Powell, petiția, intitulată We want Jeff Bezos to buy and eat the Mona Lisa, a câștigat în popularitate în ultimele zile.

Creșterea bruscă a faimei acestei obscure revendicări ar putea fi legată de recentul anunț al zborului spațial al lui Bezos la bordul unei capsule a companiei sale, Blue Origin, dar și de dezvăluirile anchetei Pro Publica privind declarațiile fiscale ale mai multor miliardari americani, între care și patronul Amazon.

Două informații diferite, care au legătură directă cu averea acestui întreprinzător, fascinat deopotrivă de spațiul cosmic și de optimizarea fiscală.

Deținător al unei averi de 193,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes, Bezos și-ar putea permite să cumpere Mona Lisa.

Tabloul, încheiat în 1518 de maestrul renascentist, a fost evaluat la 100 de milioane de dolari în anii 1960, adică aproape 880 de milioane de dolari în banii de azi. Adică de două ori mai mult decât cea mai scumpă operă de artă vândută – Salvator Mundi – atribuită și ea lui Leonardo, vândută cu 450 de milioane de dolari în 2019.

Totuși, valoarea Mona Lisei este mult mai mare de atât, datorită formidabilei sale notorietăți. Potrivit omului de afaceri francez Stéphane Distinguin, Gioconda ar valora cel puțin 50 de miliarde de dolari, adică un sfert din averea lui Bezos.

Registration

Aici iti poti reseta parola