Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Contrabandiștii îi ajută pe ucraineni să pretindă că sunt bolnavi sau au mai mulți copii pentru a scăpa de război
Articole online

Contrabandiștii îi ajută pe ucraineni să pretindă că sunt bolnavi sau au mai mulți copii pentru a scăpa de război

Rusia, atacuri drone

Cel puțin șase grupuri Telegram, dintre care unele au câteva mii de membri, oferă aceste servicii pentru a scăpa de război, potrivit unui reporter sub acoperire al BBC.

Reporterul, numit Andrey de către publicație, a petrecut o lună de zile discutând cu contrabandiștii în calitate de potențial cetățean ucrainean.

Printre serviciile oferite se numără crearea de scutiri medicale false, adăugarea de copii fictivi în familii și organizarea de treceri ilegale de frontieră, a declarat Andrey pentru publicație.

Iar contrabandiștii par să profite de pe urma disperării bărbaților ucraineni de a scăpa de conflict, vânzând certificate de scutire medicală pentru aproximativ 4.300 de dolari, a spus Andrey, potrivit publicației.

Contrabandiștii i-au spus lui Andrey că prețul include mita pentru oficialul care le întocmește

Semn al corupției persistente în rândul oficialilor ucraineni

Conform legii marțiale din Ucraina, bărbații apți de muncă cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara, cu excepția unor circumstanțe specifice, cum ar fi cei cu dizabilități sau tații care cresc trei sau mai mulți copii, potrivit Visit Ukraine.

Cu toate acestea, BBC a relatat că peste 40.000 de bărbați ucraineni au fugit sau au încercat să scape de conscripția militară între începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022, și august 2023.

Aproximativ 19.000 au trecut ilegal în țările vecine, a relatat postul, pe baza datelor colectate din România, Moldova, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Aproximativ 21.100 de bărbați au fost prinși încercând să scape de război, au declarat oficialii, potrivit BBC

Ucraina a luat măsuri pentru a reprima corupția și pentru a opri bărbații în vârstă de recrutare să părăsească țara, inclusiv prin lansarea unei linii telefonice de alertă și concedierea ofițerilor de recrutare care ar fi luat mită de la cei care se sustrag de la recrutare.

Dar corupția este „foarte rezistentă”, a declarat pentru BBC Fedir Venislavskyi, un deputat ucrainean și membru al Comisiei ucrainene pentru securitate națională.

„Guvernul își dă seama că acest fenomen nu este izolat și că este larg răspândit”, a spus el.

Venislavskyi a adăugat că încercările de a fugi de recrutare cu documente false ar putea lua sfârșit în următorii doi ani, în cadrul noului sistem digital din Ucraina.

Registration

Aici iti poti reseta parola