Copia a devenit și ea celebră în anii 1950-1960 datorită faptului că proprietarul său, Raymond Hekking (1886-1977), susținea că aceasta este autentică.
În acea perioadă, Mona Lisa Hekking a ținut prima pagină a ziarelor din toată lumea, după ce a fost cumpărată cu trei franci de la un anticar din Nisa de către acest colecționar pasionat.
Estimată la 200.000-300.000 de euro, lucrarea va fi scoasă la vânzare online de casa de licitații Christie’s, în perioada 11-18 iunie.
Pasionat de artă, Raymond Hekking a susținut multă vreme autenticitatea acestui tablou în fața istoricilor și a presei, punând sub semnul întrebării autenticitatea operei de la Luvru. El a mers până acolo încât a cerut muzeului parizian să dovedească că Leonardo da Vinci era autorul.
Obsedat de ideea că el posedă adevărata capodoperă a lui Leonardo, Hekking afirma că Gioconda restituită Luvrului în 1914 nu era aceeași operă care fusese furată cu trei ani înainte de către italianul Vincenzo Perugia, ci o copie.
Într-un mod misterios, adevărata Mona Lisa ar fi ajuns în prăvălia anticarului din Nisa și vândută la un preț de nimic.
În ciuda acestei ipoteze extravagante, istoricul de artă german și expert în pictura flamandă, Max Jakob Friedländer, a apreciat că ea este posibilă.
Însă experții în Leonardo și în pictura italiană au respins categoric această ipoteză.
După moartea lui Raymond Hekking, în 1977, tabloul a rămas moștenitorilor săi până azi.
Din punctul de vedere al lui Pierre Etienne, directorul internațional al departamentului de Tablouri Vechi de la Christie’s, această pictură „este ilustrarea perfectă a fascinației pe care Gioconda a exercitat-o dintotdeauna și pe care o exercită din ce în ce mai mult”.
Începută în 1503, în Italia, Mona Lisa este încheiată de Leonardo da Vinci în Franța și intră în colecțiile regale ale lui Francisc I în 1518.
Mai multe copii au fost realizate la începutul secolului al XVII-lea, printre care și cea achiziționată de Raymond Hekking.
Dacă nu cumva, totuși, Hekking și Max Jakob Friedländer au avut dreptate și acesta este originalul. De remarcat că Mona Lisa a lui Hekking are un zâmbet mai pronunțat (foto) decât cea de la Luvru.