Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Esmond Knight, actorul britanic faimos care a fost rănit în timpul unei bătălii cu nava germană Bismarck
Articole online

Esmond Knight, actorul britanic faimos care a fost rănit în timpul unei bătălii cu nava germană Bismarck

Esmond Knight

O serie de actori britanici au servit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar puțini sunt cei care pot spune că s-au aflat față în față cu nava de luptă germană Bismarck și au trăit pentru a povesti.

Esmond Knight, actorul britanic faimos care a fost rănit în timpul unei bătălii cu nava germană Bismarck

Cineva care a făcut exact acest lucru a fost Esmond Knight, starul de teatru și de cinema care a fost rănit în timpul unei confruntări cu Bismarck, în urma căreia și-a pierdut un ochi. Mai mult, această rană aproape că i-a pus în pericol întreaga carieră de actor.

Intrarea lui Esmond Knight în actorie

Esmond Knight s-a născut pe 4 mai 1906 în East Sheen, Surrey, Anglia. Cel mai mic dintre cei patru copii, a fost un atlet înnăscut, intrând în echipa de canotaj de la Westminster School. De asemenea, era cunoscut ca fiind interesat de șoimi, unchiul său, căpitanul C.W.R. Knight, transmițându-i acest talent.

În timpul primului său an la Westminster, Knight a văzut o producție a piesei latine Phormio, care a stârnit ceva în el. Acest lucru l-a determinat să urmeze actoria, stabilindu-se pe scenă pe parcursul anilor 1920. Ulterior, a încercat să joace pe marele ecran, obținând în cele din urmă un mic rol de operator radio în filmul din 1929, The Blue Peter. Patru ani mai târziu, a obținut primul său rol notabil, în 77 Park Lane (1933).

În 1934, Knight a avut ocazia de a lucra cu una dintre cele mai mari minți pe care le-a văzut Hollywood-ul vreodată: Alfred Hitchcock. I s-a oferit rolul principal în Valsuri din Viena, pe care faimosul regizor l-a numit ulterior o greșeală, deoarece era departe de conținutul care îl interesa. Knight însuși a considerat că prestația sa în film a fost slabă și a atribuit în mare parte acest lucru modului în care Hitchcock s-a comportat pe platou.

În ciuda modului slab în care a fost primit Waltzes from Vienna, Knight a reușit să obțină o serie de roluri în cinematografie, în mare parte datorită contractului său cu Warner Bros. Pictures, Inc. A continuat să joace chiar și după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv într-un thriller de spionaj în timp de război intitulat Contraband (1940).

S-a înrolat în Rezerva de Voluntari a Marinei Regale

Dorind să își aducă contribuția la efortul de război, Esmond Knight a căutat o comisie navală, dar a fost relegat să îi antreneze pe cei de la Local Defence Volunteers (mai târziu Home Guard). El i-a instruit pe civili cum să folosească arme improvizate și cum să citească hărți și a decupat o reprezentare de carton în mărime naturală a unui soldat german, pentru a o folosi ca țintă de antrenament la poligonul de tragere local.

Knight a fost acceptat în cele din urmă la antrenamentul naval la sfârșitul anului 1940. Inițial, a fost trimis la HMS King Alfred pentru pregătire de bază, înainte de a fi transferat la HMS Drake pentru cursuri de artilerie. După ce a trecut examenele cu o relativă ușurință, Knight a fost numit ofițer de artilerie și sublocotenent în cadrul Rezervei Regale de Voluntari a Marinei (RNVR).

După ce a apărut în filmul de propagandă, This England (1941), Knight a fost repartizat pe HMS Prince of Wales (53).

Înfruntând nava de luptă germană Bismarck

În 1941, în timp ce era poziționat la sud de Islanda împreună cu HMS Hood (51) și șase distrugătoare, HMS Prince of Wales a primit ordinul de a urmări cuirasatul german Bismarck și crucișătorul greu Prinz Eugen. Echipajul a fost informat că Bismarck se deplasa prin Strâmtoarea Danemarcei și, astfel, a început să navigheze spre această zonă cu celelalte nave ale Marinei Regale. Acolo, s-au întâlnit cu HMS Suffolk (55) și Norfolk (78).

Pe 24 mai, navele britanice au început să tragă asupra navelor germane, deși cu o oarecare confuzie. Esmond Knight a fost trezit devreme în acea dimineață și i s-a spus să își ocupe postul de pe platformă. Înarmat cu casca, centura de salvare, binoclul și telescoapele sale, el a supravegheat acțiunea care avea loc pe mare, inclusiv pierderea lui Hood din cauza focului inamic.

În jurul orei 6:02 AM, Bismarck a tras un proiectil de 15 inch asupra Prince of Wales. Sursele variază în ceea ce privește dacă a explodat în apropierea navei sau dacă nu a explodat și a provocat doar pagube la pod – în orice caz, a dus la moartea a 13 dintre camarazii lui Knight. Cumva, el a supraviețuit, dar nu nevătămat. Fragmente din suprastructura lui Prince of Wales l-au lovit în ambii ochi, ceea ce a dus la pierderea totală a unuia și la deteriorarea gravă a celuilalt – era, de fapt și de drept, orb.

Knight a fost transferat ulterior la un spital militar de campanie din Islanda, unde a petrecut o perioadă de timp recuperându-se în urma rănilor suferite.

Recuperarea remarcabilă a lui Esmond Knight

În ciuda faptului că era orb, Esmond Knight era hotărât să își continue cariera de actor. A reînceput-o interpretând la radio, după care a început să-și dicteze biografia secretarei sale. A apărut chiar și în filmul antigerman, The Silver Fleet (1943).

În 1943, vederea lui Knight la ochiul rămas i-a fost redată în mod remarcabil prin eforturile doctorului Vincent Nesfield. Capabil să vadă din nou, el a sărit din nou cu capul înainte în cinematografie, jucând în mai multe filme, inclusiv câteva alături de Laurence Olivier. Printre cele mai notabile interpretări ale sale din această perioadă se numără Henry V (1944), Hamlet (1948), Richard al III-lea (1955) și filmul epic pe mare din Al Doilea Război Mondial, Sink the Bismarck! (1960).

Knight a continuat să joace în cinematografie și pe scenă în deceniile următoare, consolidându-se ca unul dintre cei mai faimoși actori britanici de la începutul și mijlocul secolului XX. La 23 februarie 1987, la vârsta de 80 de ani, s-a stins din viață în urma unui atac de cord în locuința sa din Londra.

Registration

Aici iti poti reseta parola