Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Eșecul strategic” al Rusiei în Ucraina este posibil să afecteze decizia Chinei privind „cum și când” să invadeze Taiwanul, afirmă șeful CIA
Articole online

„Eșecul strategic” al Rusiei în Ucraina este posibil să afecteze decizia Chinei privind „cum și când” să invadeze Taiwanul, afirmă șeful CIA

Directorul Agenției Centrale de Informații, William Burns, a declarat miercuri că luptele Rusiei în Ucraina vor afecta probabil „cum și când” China va decide să invadeze Taiwanul.

„Eșecul strategic” al Rusiei în Ucraina este posibil să afecteze decizia Chinei privind „cum și când” să invadeze Taiwanul, afirmă șeful CIA

Vorbind pentru NBC la Forumul de securitate Aspen, Burns a spus că războiul din Europa i-ar putea învăța pe chinezi lecții vitale. 

El a speculat că, probabil, chinezii au fost „dezamăgiți” de performanța slabă a trupelor rusești și de „eșecul strategic” al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

În ciuda acestor îngrijorări, Burns a avertizat că determinarea președintelui chinez Xi Jinping de a „afirma controlul Chinei” asupra Taiwanului nu trebuie subestimată.

„Cred că liderii chinezi încearcă să studieze lecțiile invaziei Rusiei în Ucraina”, a spus el. 

Burns a adăugat că țara din Asia a observat probabil că ar fi necesară o „forță copleșitoare” pentru a asigura „victorii rapide și decisive” în orice încercare de invazie. El a comparat acest lucru cu conflictul prelungit al Rusiei în Ucraina, despre care a spus că „nu este un final politic sustenabil”.

Având în vedere astfel de factori, Burns a declarat că liderii chinezi ar putea căuta să „acumuleze o forță copleșitoare” și să își „consolideze” economia împotriva unor posibile sancțiuni internaționale.

În ceea ce privește prioritățile imediate ale lui Xi, Burns a spus că acesta se concentrează probabil pe cimentarea puterii sale în timpul viitorului Congres al Partidului Comunist și pe menținerea economiei chineze pe linia de plutire. Cu toate acestea, el a adăugat că șansele unei invazii în Taiwan ar fi „mai mari” în a doua parte a anilor 2020.

Guvernul chinez a susținut că Taiwanul este o „provincie renegată” care face parte din teritoriul său, în timp ce taiwanezii consideră insula ca fiind un stat independent, autonom, cu propria armată.

Personalități politice – inclusiv fostul președinte Donald Trump – au speculat că țara ar încerca probabil un atac militar asupra Taiwanului, în special după ce Putin a invadat Ucraina în februarie. În prezent, taiwanezii încearcă să își consolideze apărarea în vederea unei potențiale invazii chinezești, antrenându-se pentru războiul urban.

Registration

Aici iti poti reseta parola