Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > USS Zumwalt are parte de o puternică concurență. Cel mai mare distrugător al Chinei țintește la primul loc în top
Articole online

USS Zumwalt are parte de o puternică concurență. Cel mai mare distrugător al Chinei țintește la primul loc în top

china

USS Zumwalt are parte de o puternică concurență. Cel mai mare distrugător al Chinei țintește la primul loc în top

În prezent, China deține cea mai mare flotă din lume în ceea ce privește numărul total de nave. Type 055 este cea mai mare clasă de distrugătoare din cadrul Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei, potrivit informațiilor Insider. Marina chineză are 355 de nave, depășind numărul de 297 de nave ale marinei americane.

China State Shipbuilding Corp a început să construiască cea mai mare navă a sa – Type 055 – în 2014. Distrugătoarele Type 055 sunt în serviciu din 2020. Clasa de distrugătoare este cunoscută și sub numele de crucișătorul din clasa Renhai. Fiind o navă de război cu roluri multiple, este echipată cu arme pentru a contracara rachete, nave și submarine, potrivit South China Morning Post.

În prezent, există șase dintre ele în serviciu, deși marina chineză a declarat că intenționează să extindă clasa la o flotă de 16 nave.

Mai mulți experți militari au declarat pentru Global Times, că rolul distrugătorului este de a descuraja intervenția străină în cazul în care China desfășoară un atac militar asupra Taiwanului.

Presa chineză a prezentat nava ca fiind al doilea cel mai puternic distrugător din lume, după USS Zumwalt

Zumwalt este cel mai mare distrugător din lume, cu un deplasament de 15.907 tone. Type 055 este puțin mai ușor, cu 12.000-13.000 de tone.

Spre deosebire de USS Zumwalt, de fabricație americană, care se concentrează pe atacuri terestre, Type 055 este o navă de asalt amfibiu, potrivit SCMP. Și în timp ce Zumwalt a fost numit de atunci un „concept de navă eșuat”, după ce a fost afectat de probleme legate de echipamente, Type 055 a fost apreciat de mai multe publicații militare ca fiind „cel mai puternic distrugător din lume”.

Type 055 este primul distrugător din lume care a testat tehnologiile railgun pe mare, potrivit revistei Military Watch Magazine.
Prima navă din clasă, Nanchang (numărul de pavilion 101), a fost lansată în iunie 2017 și va fi pusă în funcțiune în ianuarie 2020. De atunci, alte cinci nave au fost desfășurate în serviciul activ: Lhasa (102), Anshan (104), Wuxi (107), Dalian (105) și Yan’an (106), potrivit publicației geopolitice Special Eurasia.

Navele fac parte din Comandamentul Teatrului de Nord al Chinei, care cuprinde Mongolia, Siberia rusă și Coreea, și din Comandamentul Teatrului de Sud, care cuprinde Marea Chinei de Sud și Asia de Sud-Est, potrivit Special Eurasia.

Navele masive sunt alimentate de șase generatoare cu turbină

Navele folosesc patru turbine cu gaz care generează un total de 150.000 de cai putere. Ele au o viteză de croazieră de 30 de noduri (56 de kilometri pe oră). Navele pot găzdui peste 300 de membri ai echipajului la bord.

Lhasa, a doua navă din această clasă, a fost văzută navigând până în Marea Japoniei în luna iunie, potrivit Global Times.

Navele costă 6 miliarde de yuani chinezi (920 de milioane de dolari) pe unitate, potrivit Military Watch Magazine, ceea ce le face mult mai puțin costisitoare decât USS Zumwalt. O unitate de Zumwalt costă Marina SUA 7 miliarde de dolari, potrivit Foreign Policy.

Deși Type 055 este mai puțin costisitor decât omologul său american, costă mai mult decât alte nave chinezești notabile. Potrivit SCMP, Type 054D al Marinei chineze, care a fost cândva clasa sa de nave de război prețioasă, costă jumătate din Type 055. Type 055 reprezintă un „salt calitativ major” pentru China în ceea ce privește dezvoltarea unor nave de luptă de suprafață de top, potrivit unui raport din 2020 al Colegiului de Război Naval al SUA.

Spre deosebire de distrugătoarele Zumwalt, Type 055 are capacități avansate de stealth, potrivit Military Watch Magazine.
Type 055 are sisteme radar cu bandă dublă, Type 346B Dragon Eye, pe care Marina SUA „nu a reușit să le integreze” pe Zumwalts, potrivit publicației.

Pe lângă radarele avansate, Type 055 are, de asemenea, torpile și poate transporta două elicoptere: Harbin Z-9 și Changhe Z-18.

Registration

Aici iti poti reseta parola