Epava unei nave spaniole încărcate cu aur în valoare de 17 miliarde de dolari a fost descoperită în apropiere de Columbia
San José a fost un galion cu 62 de tunuri și trei catarge care a fost scufundat de britanici cu 600 de persoane la bord în 1708, în Războiul de Succesiune Spaniolă (1701-1714), înainte de a fi găsit în 2015 încărcat cu aur și obiecte de valoare despre care se crede acum că valorează 17 miliarde de dolari.
Iar acum, alte două nave au fost găsite în apropiere, datorită noilor echipamente de înaltă tehnologie care au permis oficialilor columbieni să se uite mai atent la San José și să localizeze artefacte istorice impresionante, inclusiv un lingou de aur și săbiile echipajelor. De asemenea, au reușit să filmeze numeroase monede de aur împrăștiate pe fundul mării.
Autoritățile columbiene au declarat că cele două noi vase par a fi o barcă colonială și o goeletă despre care se crede că datează cam din aceeași perioadă, când Columbia și-a declarat independența față de Spania în 1810, în urmă cu peste 200 de ani.
Anunțul privind această dublă descoperire a fost făcut de președintele Columbiei, Ivan Duque, care a precizat că cele două vase au fost găsite în apropierea epavei vasului San José, care a fost scufundat în largul orașului-port Cartagena de Indias în secolul al XVIII-lea de către britanici.
Nava era încărcată cu aur, argint și bijuterii în valoare estimată de 17 miliarde de dolari atunci când s-a scufundat în 1708, iar epava sa a fost descoperită abia în 2015. Marina a folosit un vehicul subacvatic operat de la distanță (ROV) pentru a examina epava; locația exactă a acesteia este ținută secretă pentru a descuraja vânătorii de comori.
Învelișul din lemn al navei San José este remarcabil de bine păstrat în ciuda celor 300 de ani pe care i-a petrecut sub apă
Un purtător de cuvânt al marinei columbiene a declarat că pot fi văzute tunuri, monede și lingouri de aur expuse pe fundul mării, precum și un set delicat de veselă de porțelan în stare perfectă.
În multe cazuri, starea de conservare este atât de bună încât căutătorii pot citi inscripțiile de pe obiecte.
„Cu ajutorul inscripțiilor descoperite, a fost posibil să se determine locurile de fabricare a tunurilor vasului: la Sevilla și Cadiz, în anul 1655”, a declarat amiralul José Joaquín Amézquita, directorul general maritim al marinei columbiene, într-un comunicat. „De asemenea, se pot vedea diferitele obiecte din aur, inclusiv „macuquinas” [un tip de monedă] și data la care au fost bătute.”
Experții cred că epava și artefactele sale ar putea fi atât de bine conservate deoarece San José s-a scufundat la o adâncime considerabilă, în jur de 600 de metri, – mult sub raza de acțiune a luminii solare.
Experții marinei au descoperit, de asemenea, alte două epave pe fundul mării din apropiere – una a unei nave din perioada colonială (de la sosirea spaniolilor, în jurul anului 1525, până la începutul anilor 1800) și cealaltă a unei goelete de aproximativ 200 de ani. Originile ambelor nave sunt necunoscute.
Epava San José și conținutul său valoros se află în centrul unei dispute juridice internaționale. Guvernul columbian revendică proprietatea epavei și a tuturor comorilor pe care le conține, iar marina columbiană monitorizează situl de pe fundul mării, care se află în apropierea peninsulei Barú, la sud de Cartagena.
Cu toate acestea, nava aparținea marinei spaniole atunci când a fost scufundată de navele de război britanice în 1708, iar în conformitate cu dreptul internațional, Spania deține în continuare San José și tot ceea ce conține.
În 2018, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a sfătuit Columbia să nu recupereze epava.
Adâncimea considerabilă a zonei epavei face ca recuperarea să fie costisitoare și complexă; până în prezent, nu s-au luat măsuri fizice pentru a salva nava sau comoara acesteia.