Elon Musk spune că Beijingul nu a fost de acord să trimită Starlink în Ucraina și a vrut să-i promită că nu va vinde internetul prin satelit în China
Miliardarul a declarat pentru Financial Times într-un interviu recent că Beijingul i-a cerut să promită că nu va vinde Starlink în China.
În februarie – la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina – Musk a trimis Ucrainei un transport de antene de internet prin satelit Starlink. A fost prima dintre numeroasele transporturi către această țară, care a ajutat Ucraina să rămână conectată pe fondul atacurilor Rusiei și al unui hack asupra furnizorului de satelit pentru armata sa.
La început, oficialii ucraineni și liderii militari au lăudat mișcarea, un general american afirmând că Starlink „a distrus în totalitate campania de informare a lui Putin” și încercările de a-l reduce la tăcere pe președintele ucrainean Zelenski.
Dar, recent, FT a raportat că forțele ucrainene s-au confruntat cu unele întreruperi ale dispozitivelor Starlink pe linia frontului în ultimele săptămâni. Roman Sinicyn, coordonator la o fundație care donează sisteme Starlink forțelor armate ucrainene, a declarat pentru publicație că întreruperile sunt rezultatul încercărilor reprezentanților SpaceX de a-i împiedica pe ruși să folosească tehnologia.
Între timp, Musk a activat Starlink și în Iran, pe fondul protestelor de amploare legate de moartea unei femei de 22 de ani pe nume Mahsa Amini, care a murit în custodia poliției. Oamenii din această țară au raportat întreruperi ale internetului, iar poliția iraniană a negat că Amini a fost maltratată.
Serviciul de internet prin satelit este disponibil în aproximativ 40 de țări, dar SpaceX nu a vândut încă Starlink în China
Presa de stat chineză a relatat că SpaceX nu are în plan să solicite o licență de operare în China. Serviciile de internet din China sunt disponibile doar prin intermediul furnizorilor de stat, iar accesul este strict cenzurat.
CEO-ul Tesla se bazează foarte mult pe China – cea mai mare piață de mașini electrice din lume. În 2018, Musk a lansat o fabrică în Shanghai. De atunci, fabrica a devenit unul dintre principalele centre de export ale Tesla. Anul trecut, jumătate din livrările globale ale Tesla au provenit din China.
Miliardarul a lăudat public China în trecut și a scris recent un articol pentru autoritatea de reglementare a internetului din China.
„Companiile chineze vor fi o forță de luat în seamă în cauza inovației energetice”, ar fi scris Musk în articol.
FT (Financial Times) a precizat că miliardarul a părut ezitant să comenteze tensiunile crescânde dintre SUA și China, dar a spus că el crede că în cele din urmă va exista un conflict cu țara comunistă în legătură cu Taiwanul.
„Apple va avea probleme foarte mari, asta e sigur”, a spus Musk, menționând că el crede că economia globală se va prăbuși cu 30%. Cu toate acestea, miliardarul a spus că fabrica Tesla din Shanghai va putea în continuare să vândă mașini în China.
Săptămâna trecută, miliardarul a intervenit și în conflictul dintre Rusia și Ucraina, sugerând că cetățenii din teritoriile ocupate ar trebui să voteze în ce țară ar prefera să trăiască. Sugestia sa a fost întâmpinată cu critici dure. Chiar și Zelenski a ironizat pe Twitter încercarea lui Musk de a rezolva o criză din lumea reală.
„Care @elonmusk vă place mai mult?”. a întrebat Zelenski, cu ajutorul unui sondaj. „Unul care susține Ucraina. Unul care susține Rusia”.