Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Elon Musk interzice Ucrainei să folosească SpaceX pentru acțiuni ofensive. Reacția Kievului
Articole online

Elon Musk interzice Ucrainei să folosească SpaceX pentru acțiuni ofensive. Reacția Kievului

Elon Musk

Elon Musk interzice Ucrainei să folosească SpaceX pentru acțiuni ofensive. Reacția Kievului

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris joi pe Twitter că SpaceX trebuie să aleagă să susțină fie Kievul, fie Rusia, după ce compania a decis că Ucraina nu poate folosi serviciul său de internet Starlink în scopuri militare, potrivit Insider

Podolyak a spus că SpaceX poate fi fie „de partea” Ucrainei și a „dreptului la libertate”, fie compania poate alege Rusia și „dreptul” acesteia de a ucide și de a cuceri teritorii”.

Ucraina și Rusia se află în război de aproape un an întreg, după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie neprovocată a țării din estul Europei.

Potrivit BBC News, Kievul a folosit Starlink pentru a controla dronele militare. Aeronavele fără pilot la bord s-au dovedit vitale atât pentru operațiunile de luptă ale Ucrainei, cât și pentru supravegherea Rusiei.

Directorul de operațiuni al SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat miercuri că firma nu a intenționat niciodată ca Starlink să fie „înarmat” în război.

„Am fost foarte încântați să putem oferi conectivitate Ucrainei și să îi ajutăm în lupta lor pentru libertate”, a declarat Shotwell. „Nu a fost niciodată intenționat să fie folosit ca armă, dar ucrainenii l-au folosit în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”.

SpaceX a luat măsuri pentru a limita capacitatea Ucrainei de a utiliza serviciul de internet pentru măsuri ofensive, cum ar fi dronele.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a scris pe Twitter la sfârșitul lunii ianuarie că, deși Starlink „a devenit coloana vertebrală de conectivitate a Ucrainei până la liniile de front”, compania nu va permite ca acesta „să fie folosit pentru atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola