Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ajutorul american pentru Ucraina ar putea fi următoarea victimă a republicanilor aflați la putere: „Vrem America First!”
Articole online

Ajutorul american pentru Ucraina ar putea fi următoarea victimă a republicanilor aflați la putere: „Vrem America First!”

Biden și Zelenski

Ajutorul american pentru Ucraina ar putea fi următoarea victimă a republicanilor aflați la putere: „Vrem America First!”

Aceste îngrijorări s-au accentuat în timpul călătoriei tumultoase a președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, pentru a obține puterea. După mai multe rânduri de vot, McCarthy, din ce în ce mai disperat, a cedat în fața unei liste de cereri venite din partea unei facțiuni de extremă dreapta a republicanilor din Camera Reprezentanților, condusă în mare parte de Matt Gaetz, un republican din Florida, care i-a spus clar lui McCarthy că poate fi președinte, dar numai cu numele. McCarthy a câștigat funcția de speaker în al 15-lea tur de scrutin, potrivit Insider

Acum, când războiul din Ucraina intră în ceea ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a numit o „fază decisivă”, Gaetz și o serie de colegi de linie dură par pregătiți să își încaseze datoria, iar Ucraina ar putea plăti prețul. El și alți membri de extremă-dreapta din GOP au exprimat în mod repetat îndoieli cu privire la asistența americană pentru Ucraina, unii dintre ei spunând în mod direct că se vor opune nivelului substanțial de ajutor pe care democrații și majoritatea republicanilor l-au susținut până acum.

„Pentru mine, este „America First” până la capăt și nu facem nimic în legătură cu propria noastră frontieră sudică”, a declarat pentru Insider Marjorie Taylor Greene din Georgia. „De ce protejăm granița unei alte țări?”.

Într-un tweet recent, Greene a numit, de asemenea, Ucraina „una dintre cele mai corupte țări din lume” și s-a întrebat dacă nu cumva „dolarii din impozitele câștigate cu greu de americani sunt furați”.

Va rămâne Ucraina fără sprijinul vital oferit de SUA?

Experții în politică externă au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că dreapta marginală a House GOP ar putea bloca SUA de la furnizarea de arme critice precum artileria și tancurile de care Ucraina are nevoie pentru a-și recâștiga teritoriul. Într-adevăr, asistența susținută pentru Ucraina se profilează ca fiind probabil cea mai mare bătălie de politică externă în noul Congres divizat.

„Succesul asistenței americane de până acum și situația în schimbare de pe câmpul de luptă înseamnă că mulți sunt îngrijorați de fragilitatea Congresului SUA în urma votului speakerului, unde un număr mic de membri ar putea deraia viitoarea asistență americană”, a declarat Sean Monaghan, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, într-un interviu acordat Insider.

Săptămâna aceasta, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson s-a întâlnit cu republicanii din Congres pentru a face presiuni în vederea continuării sprijinului american pentru această țară. Iar procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, urmează să se întâlnească miercuri cu senatori americani pentru a oferi o actualizare a situației din război.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola