Doamna Elena şi domnul Nicolae Ceauşescu trăiau în Piteşti şi duceau cum puteau povara grea a numelui care le-a adus şi momente frumoase, şi multe probleme. Mai ales la puţin timp după ce dictatorii Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost executaţi la 25 decembrie.
Conform universulargesean.ro, cei doi trăiau în Piteşti. Erau doi oameni simpli, din popor. În 2014, doamna Elena Ceauşescu era contabilă la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, iar domnul Nicolae Ceauşescu se pensionase după ce în tinereţe manevrase macarale şi utilaje de tonaj greu. Între ei şi temuţii dictatori ai Epocii de Aur nu existau legături de rudenie.
Elena şi Nicolae Ceauşescu din Piteşti s-au luat în 1976
Datorită sau din cauza acestei coincidenţe, argeşenii au trecut prin diverse întâmplări în cei 38 de ani de căsnicie. Unele plăcute, altele mai puţin plăcute. Ca-n viaţă, practic. „Elena Ceauşescu nu este nicicum o scorpie de temut, precum tiza sa, ci dimpotrivă, o doamnă extrem de plăcută, deschisă dialogului şi încă amuzată de coincidenţa pe care viaţa i-a rezervat-o”, au remarcat jurnaliştii argeşeni.
„A ajuns să o cheme Ceauşescu după căsătorie, înainte fiind Dumitrescu. Nici prin gând nu îi trecea că îşi va găsi o pereche cu un nume atât de răsunător. Deşi, în 1976, când s-au căsătorit, Nicolae Ceauşescu era deja preşedinte şi conducea România!
Bine, domnul Nicolae Ceauşescu, cel care a cerut-o de soţie, îi era chiar vecin în comună, din Uda fiind amândoi, şi era un om obişnuit, muncitor pe şantier. Nu conducea decât macarale şi utilaje de tonaj greu. Aşa că nu a speriat-o perspectiva de a deveni doamna Elena Ceauşescu”, se mai arată pe universulargesean.
Toţi îi întrebau dacă sunt rude cu Ceauşeştii
„Nu mi s-a părut nimic deosebit, că ne cunoşteam! Iar soţul nu are absolut nicio legătură de rudenie cu familia respectivă, era doar o coincidenţă. Bine, oricum toată lumea ne întreba dacă suntem rude, unii mai cu teamă, alţii – mai cu sfială.
Când mergeam vara la mare, ne mai întâlneam cu lume străină, mai făceam cunoştinţă cu unii sau cu alţii şi, când auzeau că ne cheamă Ceauşescu, mai ales Elena şi Nicolae, rămâneau miraţi! Sincer, nu am avut probleme pe vremea aceea, dar nici nu am profitat de nume, că noi suntem oameni la locul nostru!”, a mai spus doamna Elena Ceauşescu.
Furia oamenilor s-a abătut asupra numelui lor
După Revoluţie, cei doi au trăit clipe grele din pricina revoluţionarilor care nu mai suportau numele Ceauşescu şi care nici nu erau interesaţi dacă între cei doi soţi şi răposaţi exista vreo legătură de sânge. Astfel, câţiva teribilişti le-au distrus uşa apartamentului pentru că pe ea scria „Familia Nicolae Ceauşescu”.
„Imediat după 1989, ne-am trezit cu uşa zgâriată şi distrusă. Dăduseră cu dalta, cu ciocanul, nu ştiu cu ce! Am fost nevoiţi să o schimbăm, aşa de rău o distruseseră! Probabil de răzbunare! Am fost nevoiţi, până la urmă, să luăm plăcuţa cu numele de pe uşă, ca să nu ne mai trezim iar că le trece ceva prin cap unora şi altora”, a mai povestit doamna Elena Ceauşescu.
Elena şi Nicolae Ceuşescu din Argeş nu au avut 3 copii, precum cuplul de dictatori, ci unul singur. Şi fiul lor (38 de ani în prezent) a avut de suferit în timpul şcolii, fiind poreclit „Ceaşcă” sau „Dictatorul” din cauza numelui de familie. Acum, lucrurile s-au schimbat şi nimeni nu mai ridică sprâncenele când aude numele Ceauşescu. Acele vremuri tulburi s-au risipit de mult timp.
sursa: universulargesean.ro