Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Eisenhower și Hrușciov se întâlnesc pentru convorbiri
Articole online

Eisenhower și Hrușciov se întâlnesc pentru convorbiri

Hrușciov

25 septembrie 1959: Eisenhower și Hrușciov se întâlnesc pentru convorbiri

Hrușciov a sosit în Statele Unite la 15 septembrie 1959, pentru o vizită prelungită și un summit cu Eisenhower. Primele zile ale vizitei rusului au fost un amestec de fast, turism și câteva momente de tensiune. În timpul vizitei la Los Angeles, Hrușciov s-a înfuriat din cauza comentariilor făcute de șeful studioului Twentieth Century Fox și apoi a făcut o criză de furie când i s-a interzis să viziteze Disneyland din cauza unor probleme de securitate.

Pe 25 septembrie, însă, a început adevărata parte de afaceri a călătoriei lui Hrușciov, când acesta și președintele Eisenhower s-au întâlnit la Camp David, în Maryland, pentru a începe două zile de discuții despre Războiul Rece. Eisenhower a indicat că se ducea la discuții cu mari speranțe, dar a avertizat, de asemenea, că vor exista progrese doar dacă sovieticii vor fi dispuși să facă concesii în mai multe chestiuni, în special în ceea ce privește Germania și Berlinul. Hrușciov și anturajul său păreau, de asemenea, optimiști în legătură cu discuțiile.

După două zile de întâlniri, cei doi lideri au emis un comunicat comun. Acesta sugera că ambii „au fost de acord că aceste discuții au fost utile pentru a clarifica poziția fiecăruia dintre ei cu privire la o serie de subiecte”.

Ei au sperat că „schimburile lor de opinii vor contribui la o mai bună înțelegere a motivelor și a poziției fiecăruia și, astfel, la realizarea unei păci juste și durabile”. În special, au considerat că „problema dezarmării generale este cea mai importantă cu care se confruntă lumea de astăzi”. Nu au existat acorduri sau tratate specifice, dar ambele națiuni au hotărât să redeschidă discuțiile despre Berlin și alte probleme legate de schimburile culturale și comerciale. Eisenhower și Hrușciov au convenit, de asemenea, să organizeze un alt summit în viitorul apropiat, iar președintele a anunțat că va vizita Uniunea Sovietică cândva în anul următor.

Din păcate, optimismul plin de speranță generat de întâlnirea din septembrie 1959 nu a durat mult timp. În mai 1960, sovieticii au doborât un avion de spionaj american U-2 deasupra Rusiei și l-au capturat pe pilot. Administrația Eisenhower a agravat situația prin faptul că inițial a negat orice cunoștință despre zborurile de spionaj deasupra Uniunii Sovietice.

O reuniune la nivel înalt programată pentru Geneva a fost anulată, la fel ca și planurile lui Eisenhower de a vizita Uniunea Sovietică.

Registration

Aici iti poti reseta parola