„Ferește-mă, Doamne, de prieteni!”
Politologul spune că această stare de fapt stârnește îngrijorări atât în UE, cât și în Ucraina, ceea ce îi face pe liderii rămași în afara negocierii să acționeze. În opinia lui Bortnik, țările excluse de la negocieri vor lua măsuri pentru intensificarea activității celor patru în sistem Normandia. Mai mult, se vor căuta compromisuri pentru implementarea acordurilor de la Minsk.
„Într-o măsură sau alta, acordurile vor ocoli în orice caz interesele ucrainene, pentru că agenda dintre SUA și Rusia este mult mai largă decât problema ucraineană și, desigur, Kievului se teme de acest lucru. Și nu numai Kievul, UE se teme și de asta și chiar NATO”, spune Bortnik.
Statele Unite au refuzat să discute la Geneva garanțiile de securitate cerute de Rusia fără partea ucraineană.
Federația Rusă a trimis statelor membre și NATO proiecte de acorduri cerând oprirea extinderii Alianței Nord-Atlantice spre est și crearea de baze militare în țările post-sovietice, precum și angajamente că Ucraina nu va intra în NATO, scvrie Pravda.
Ucraina anunță că e gata să se întoarcă la masa tratativelor
Oricât de neexperimentat ar fi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înțeles că, dacă Ucraina nu a fost invitată la masa tratativelor, atunci s-ar putea să se afle în meniul participanților. Și că s-ar putea ajunge chiar la o împărțire a Ucrainei în funcție de opțiunile exprimate în alegeri (harta principală).
Drept urmare, a anunțat să este gata să ia deciziile necesare pentru a pune capăt războiului din regiunea de est Donbass la un nou summit în format Normandia, la care să participe liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei.
„Este timpul să cădem de acord asupra încheierii conflictului și suntem pregătiți pentru deciziile necesare în cadrul unui nou summit al liderilor celor patru țări”, a spus Zelensky într-un comunicat, în urma unei întâlniri cu diplomații europeni.
În aceeași declarație, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Yermak, a spus că Ucraina dorește să cadă de acord asupra unor măsuri precum implementarea unui încetări a focului și schimburile de prizonieri.
Formatul Normandia, mai eficient decât discuțiile de la Geneva?
Un eventual succes al reuniunii în format Normandia (fără participarea SUA) ar da încă o lovitură diplomației lui Biden și întregii administrații, de altfel. Mai ales că discuțiile menite să dezamorseze tensiunile asupra Ucrainei au avut loc luni la Geneva și nu au oferit niciun semn de progres imediat. Moscova a insistat asupra garanțiilor pentru a opri expansiunea NATO spre est și chiar pentru a anula desfășurarea alianței militare în Europa de Est – cereri pe care Washingtonul le-a respins anterior.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că modul în care au fost purtate discuțiile – „deschis, cuprinzător și direct” – „merită o evaluare pozitivă”, dar rezultatul este cel care contează.
„Până acum, să spunem, nu vedem niciun motiv semnificativ pentru optimism”, a declarat Peskov într-o conferință telefonică cu reporterilor. „În continuare ne așteaptă câteva runde (de discuții), care ne vor permite să stabilim o înțelegere mai clară, o imagine mai clară a stării de situație cu americanii. Deocamdată, este imposibil să tragem concluzii, din păcate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Luna trecută, Moscova a prezentat proiecte de documente de securitate prin care cer ca NATO să refuze aderarea la Ucraina și alte foste țări sovietice și să anuleze desfășurarea militară a alianței în Europa Centrală și de Est. Washingtonul și aliații săi au refuzat să ofere astfel de angajamente, dar au spus că sunt pregătiți pentru discuții.
Cererile, cuprinse într-o propunere Rusia-SUA. tratat de securitate și un acord de securitate între Moscova și NATO, au fost întocmite pe fondul tensiunilor crescânde legate de masarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei, deși Rusia a negat că are planuri de a invada țara vecină.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat marți că Rusia nu are niciun cuvânt de spus în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, notează Daily Sabah.
Reprezentanții Moscovei și NATO sunt așteptați să se mai întâlnească și în cursul zilei de miercuri.