Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > După viemii de făină, UE aprobă introducerea pe piața alimentară a lăcustei călătoare
Articole online

După viemii de făină, UE aprobă introducerea pe piața alimentară a lăcustei călătoare

Pudra de lăcuste călătoare va putea fi folosită ca ingredient

 

Lăcusta călătoare este a doua insectă recunoscută de UE drept aliment după viermii de făină.
Lăcusta călătoare (Locusta migratoria) va fi disponibilă pe piață în mai multe variante- produse congelate, uscate sau sub formă de pudră și va putea fi folosită fie ca aliment în sine, fie ca ingredient într-o serie de produse alimentare, a anunțat executivul UE într-un comunicat.
Această autorizație vine după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a dat avizul, iar statele membre și-au dat acordul prin vot. Prima autorizare de către UE a unei insecte ca hrană – larvele viermelui de făină, cunoscut și sub denumirea de „viermi de făină” – datează din iunie.

Insectele sunt hrănitoare și sănătoase?

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt bogate în acizi grași, proteine, vitamine, fibre și minerale. Mai mult, sunt considerate alimente foarte hrănitoare și sănătoase. Aceleași surse anunță că milioane de oameni din întreaga lume mănâncă insecte în fiecare zi . UE le-a identificat, ca parte a strategiei sale „De la fermă la furculiță”, ca o sursă alternativă de proteine ​​care poate permite un sistem alimentar mai durabil.

Insectele sunt deja comercializate în UE. Reglementările aplicate din ianuarie 2018 consideră în mod explicit insectele ca hrană, sub rezerva necesității unei autorizații de introducere pe piață.

Nu strâmbați din nas

Chiar dacă aveți mari rezerve cu privire la „alimentele noi”, criza alimentară care ne pândește s-ar putea să vă silească să recurgeți la asemenea „delicatese”. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că marile corporații din domeniul alimentar vor profita cu siguranță de posibilitatea de a folosi făină de insecte în produsele lor. De altfel, ecologiștii europeni, cei germani, care au ajuns la putere, vizează măsuri de descurajare a consumului de carne pe motiv că determină schimbări climatice, scrie Le Figaro.

Registration

Aici iti poti reseta parola