Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > După ce a gafat în Afganistan, Biden încearcă să se apropie de Irak
Articole online

După ce a gafat în Afganistan, Biden încearcă să se apropie de Irak

Biden încearcă o altă abordare

Statele Unite au plecat din Afganistan fără a exista un guvern stabil la Kabul. Diferența este că în Irak, Biden ar avea un partener agil, prin prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi. Vizita de săptămână trecută de la Casa Albă a adus o serie de acorduri între Irak, Europa și Statele Unite, fără a declanșa o ruptură cu Iranul.

Motivul principal al vizitei a fost parteneriatul strategic cu Statele Unite, care își vor retrage trupele de luptă rămase, însă totuși vor menține o forță considerabilă care poate ajuta la antrenamente, schimb de informații și alte activități de sprijin.

În schimb, Iranul se opune oricărei prezențe militare a Statelor Unite. Cu toate acestea, Teheranul este pregătit să instruiască irakienii să oprească atacurile asupra forțelor SUA. Noul lider al Iranului, președintele Ebrahim Raisi, a promis că va ridica sancțiunile tiranice impuse de Statele Unite.

Kadhimi încearcă să conducă Irakul spre vecinii săi mai echilibrați și cât mai departe de Iranul revoluționar. Această schimbare subtilă a fost simbolizată de mai multe acorduri discutate în timpul vizitei lui Kadhimi la Washington. Irakul intenționează să cumpere electricitate din Iordania, în baza unui acord finanțat parțial de Emiratele Arabe Unite și speră ca până în 2025 să stopeze arderea gazului natural și să-l folosească pentru a-și produce propria putere. Aceste etape vor reduce dependența Bagdadului față de Teheran pentru energie electrică.

Secretele succesului

Este greu de prezis dacă succesul lui Kadhimi în străinătate va duce la un nou mandat de prim-ministru după alegerile din octombrie. Irakienii au spus că sunt sătui de incompetența și corupția elitei politice a țării lor.

Povestea irakiană arată că există o modalitate mai bună de a pune capăt războaielor decât evacuarea din Afganistan. Ingredientele secrete sunt un partener puternic, o armată dispusă și capabilă să lupte, o strategie regională în care vecinii contribuie la construirea stabilității și o prezență militară a Statelor Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola