Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Operațiunea Morvarid: Cum a distrus Iranul marina irakiană cu avioane made in SUA
Articole online

Operațiunea Morvarid: Cum a distrus Iranul marina irakiană cu avioane made in SUA

Încurajați de succesul anterior în combaterea forțelor aeriene și maritime irakiene, Armata, Marina și Forțele Aeriene iraniene au elaborat un plan mai ambițios.

Așa a luat naștere Operațiunea Morvarid (Perla), declanșată de Teheran la  28 noiembrie, scrie NationalInterest. Succesul ei s-a materializat într-o singură zi.

Ambițiosul plan al iranienilor, la care au luat parte avioanele de luptă americane F-5 și F-4, a distrus aproape complet Marina irakiană. Mai mult, a redus dramatic producția de petrol a lui Saddam Hussein, care nu și-a revenit niciodată în timpul războiului.

Forțele irakiene au fost sprijinite de două platforme petroliere la Mina al-Bakr (astăzi, terminalul Oilt al-Basrah) și Khor al-Omayah, ambele situate pe vârful peninsulei al-Faw.

De aceea, misiunea Marinei iraniene a fost una clară: distrugerea platformelor petroliere.

Primele două atacuri asupra platformelor irakiene au avut un succes moderat.

Deși ambarcațiunile iraniene au reușit să evite rachete anti-nave irakiene și chiar au doborât trei avioane de luptă irakiene, platformele petroliere au fost bombardate fără vreunun rezultat.

Un atac care a avut loc trei zile mai târziu (Operațiunea Ashkan) a avut rezultate similare: deși deteriorate, platformele și radarele irakiene s-au dovedit prea rezistente.

La 29 noiembrie, elicopterele iraniene Chinook, alături de elicoptere anti-tanc AH-1J Sea Cobra au atacat din nou platformele.

În timp ce echipajele de pe Sea Cobra amenințau puntea platformelor cu focuri de tun de 20 de milimetri, comandanții iranieni au coborât din Chinook-uri și au luat cu asalt platformele, capturând sau ucigând membrii echipajelor irakiene.

Comandanții iranieni au plasat apoi încărcături explozive pe platfome, au tras cu rachete în două avioane irakiene, după care s-au făcut nevăzuți la bordul a șase hidroavioane amfibii.

În timp ce se depărtau, cele două platforme erau deja scrum și cenușă.

Opt ani mai târziu, Marina iraniană  și-a văzut o mare parte din propriile forțe de luptă distruse, în cadrul Operațiunii Praying Mantis a Marinei SUA, exact după același tipar al Operațiunii Morvarid.

Navele marinei SUA au bombardat două platforme petroliere iraniene utilizate ca stații militare și radare.

Articol de Luciana Pop

 

Registration

Aici iti poti reseta parola