Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum au ajuns Statele Unite un imperiu din greșeală
Articole online

Cum au ajuns Statele Unite un imperiu din greșeală

O explozie masivă cu o cauză necunoscută scufundă vasul de război american USS Maine, pe 15 februarie 1898, omorând 260 din cei aproape 400 de membri ai echipajului.

Una dintre primele nave de război ale Statelor Unite, Maine cântărea peste 6.000 de tone și construirea sa costase peste 2 milioane de dolari, scrie History.

USS Maine fusese trimisă în Cuba pentru a proteja interesele americanilor după ce o rebeliune împotriva dominației spaniole izbucnise în ianuarie la Havana.

O comisie oficială de anchetă a marinei americane a stabilit în luna martie că nava a fost aruncată în aer de o mină, fără însă a acuza în mod explicit Spania.

Cea mai mare parte a Congresului și a opiniei publice și-au exprimat însă convingerea că Spania este vinovată și au cerut ca Statele Unite să îi declare război.

Eșecul rezolvării problemei „Maine” pe cale diplomatică, la care s-a adăugat indignarea ce domnea în Statele Unite în legătură cu înnăbușirea brutală a răscoalei din Cuba a dus la declanșarea Războiului Hispano-American, în aprilie 1898.

În mai puțin de trei luni, Statele Unite au zdrobit forțele spaniole, atât pe mare cât și pe uscat. În august, un armistițiu a pus capăt luptelor.

Pe 12 decembrie 1898, a fost semnat Tratatul de la Paris, între Statele Unite și Spania, care punea oficial capăt războiului.

Cel mai important, însă, transforma Statele Unite într-un imperiu, prin cedarea unor vechi posesiuni spaniole, ca Porto Rico, Guam și Filipine.

În 1976, o echipă de oameni de știință a ajuns la concluzia că explozia Maine a fost probabil provocată de un incendiu care a aprins depozitele de muniții și nu de o mină spaniolă sau un act de sabotaj.

Registration

Aici iti poti reseta parola