Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dovezi ale celei de a IX-a Cohorte de batavi descoperite de arheologi la Vindolanda romană
Articole online

Dovezi ale celei de a IX-a Cohorte de batavi descoperite de arheologi la Vindolanda romană

fort

Dovezi ale celei de a IX-a Cohorte de batavi descoperite de arheologi la Vindolanda romană

Vindolanda (tradus ca un „câmp alb” sau „mlaștină albă”) a fost o așezare romană în apropierea Zidului lui Hadrian care păzea o „autostradă” majoră numită Stanegate.

Nu mai puțin de nouă forturi au fost construite din lemn sau piatră la Vindolanda între anii 85 și 370 d.Hr., creând unul dintre cele mai complexe situri arheologice din Marea Britanie și o moștenire culturală unică a vieții de frontieră.

În prezent, Vindolanda este un sit arheologic activ, iar săpăturile anterioare au scos la iveală mii de pantofi, textile, obiecte din lemn și tăblițele de la Vindolanda (cele mai vechi documente care au supraviețuit în Marea Britanie și care datează din secolele I și II d.Hr.), perfect conservate.

Săpăturile recente au descoperit un obiect cu cap de leu din aliaj de cupru care datează din anii 90-105 d.Hr., când a 9-a cohortă de batavi a fost staționată la Vindolanda. Cohorta a 9-a de batavi era o unitate mixtă de infanterie și cavalerie formată din aproximativ 1.000 de oameni care proveneau dintr-o regiune aflată în apropierea gurii Rinului, în apropiere de orașul Nijmegen din Țările de Jos, din zilele noastre.

Soldații batavi au fost aduși pentru prima dată în Marea Britanie în timpul perioadei de cucerire din anul 43 d.Hr. și au luptat și la Ynys Mon, în actualul Anglesey, unde au atacat fortăreața druizilor într-un asalt amfibiu.

Săpăturile de la Vindolanda au descoperit, de asemenea, un cuțit cu mâner din os care datează cam din aceeași perioadă cu batavii, un ciob de arc mortarium cu indicii că a fost reparat folosind aliaj de plumb și cupru, o groapă care conținea sute de nuci (majoritatea alune) care datează din 105-108 d.Hr. și ceramică samiană care înfățișează un iepure.

În acest sezon a început, de asemenea, un proiect inovator de cinci ani pentru a excava Roman Magna, un fort anterior Zidului lui Hadrian, care a fost construit pentru a păzi joncțiunea drumului roman Maiden Way cu Stanegate.

Dr. Andrew Birley, directorul de excavații al Vindolanda Charitable Trust, a declarat:

„Ambele au fost construite în cadrul unui proiect de excavare: „Magna a așteptat cu răbdare timp de mii de ani să înceapă să ne spună povestea și istoria sa, iar acel moment a sosit acum. Proiectul este vital, deoarece vine într-un moment în care schimbările climatice rapide au un efect devastator asupra conservării unora dintre cele mai prețioase depozite arheologice îngropate. Acest lucru amenință capacitatea noastră viitoare de a explora și de a ne înțelege trecutul.”

Registration

Aici iti poti reseta parola