Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Castelul Houska: Fortăreața plină de controverse din Republica Cehă
Articole online

Castelul Houska: Fortăreața plină de controverse din Republica Cehă

castel

Castelul Houska: Fortăreața plină de controverse din Republica Cehă

Din exterior, Houska arată ca un castel european obișnuit. Cu o fațadă mai degrabă nespectaculoasă și un acoperiș vechi, uzat de vreme, clădirea se află în mijlocul lanțului muntos Sudeten, înconjurată de o pădure densă. Dar Houska este orice altceva în afară de obișnuit. Timp de secole, oamenii au speculat despre acest loc misterios.

Demoni, monștri și fiare ciudate

Înainte ca acest castel să fie construit în secolul al XIII-lea, se spune că ființe ciudate – jumătate om, jumătate animal – au fost văzute zburând pe cerul de deasupra. De asemenea, se spune că animalele care se pare că se plimbau doar noaptea au lăsat urme de sânge în pădurile din apropiere. Toate acestea au fost urmărite până la o gaură adâncă dintr-un munte care părea să nu aibă sfârșit. Curând, oamenii au început să creadă că aceasta era o gaură în lumea de dincolo, o legătură directă cu iadul.

Potrivit folclorului, oamenii care coborau în peștera nesfârșită se întâlneau cu monștri, iar unii chiar erau luați și nu se mai întorceau niciodată. De fapt, peștera era atât de terifiantă încât era folosită pentru a pedepsi infractorii.

Cei condamnați la moarte aveau de ales: fie se lăsau împinși în gaură și duși direct în viața de apoi, fie coborau de bunăvoie și „explorau” singuri peștera. 

Intrarea în iad

Se spune că, Castelul Houska a fost construit doar pentru a închide „Poarta Iadului”. Clădirea în stil gotic timpuriu are o curte interioară și o capelă cu două etaje despre care se spune că se află chiar deasupra găurii Iadului. Potrivit legendelor, după ce castelul a fost construit, nu au mai fost văzuți monștri înfricoșători. Se credea că fundațiile masive ale castelului îi împiedicau pe acești demoni să urce în lumea noastră.

Nici măcar nu exista un sistem de apărare în jurul castelului. În acele vremuri, acest lucru era ceva nemaiauzit. În plus, nu exista nici bucătărie și nici acces la apă proaspătă. Asta îl făcea nelocuibil, mai ales la acea vreme. Locuitorii? De asemenea, niciunul. Acest lucru nu a făcut decât să stârnească și mai mult controversele din jurul acestui castel.

Naziști și experimente

Cu toate acestea, unii oameni cred că motivul pentru care a fost construit acest castel este mai puțin înfricoșător. Ottokar al II-lea Přemys, care a fost rege al Boemiei între 1253 și 1278, a comandat acest castel împreună cu un altul din apropiere. Potrivit acestor povești, Houska îndeplinea scopuri pur administrative. Cu alte cuvinte, acolo urmau să fie administrate posesiunile, terenurile și proprietățile regale.

Mai târziu, forțele naziste germane au ocupat castelul până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a dat naștere altor legende, cum ar fi aceea că Houska a fost folosit de naziști pentru experimente brutale. După război, clădirea a revenit urmașilor lui Josef Šimonek, care au cumpărat castelul în 1924 și l-au transformat într-o reședință de vară.

Chiar și astăzi, oamenii încă raportează activități paranormale în apropierea castelului. De exemplu, în apropierea pădurii care înconjoară Houska, mașinile nu pornesc, iar vizitatorii susțin chiar că pot auzi țipete venind dinspre castel.

Houska a fost deschis pentru public abia din 1999. Cel mai bun mod de a ajunge acolo este cu mașina, care poate fi parcată la aproximativ 700 de metri de castel. Potrivit site-ului oficial, trenurile și autobuzele sunt și ele o opțiune, dar stațiile sunt foarte îndepărtate și, de cele mai multe ori, sunt interesante doar pentru excursioniști și bicicliști.

Registration

Aici iti poti reseta parola