La azăvada celor 5 clase primare, Constantin Doncea a avut o viaţă condimentată cu de toate, inclusiv cu racolarea NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne în Uniunea Sovietică), dar şi cu o confruntare cu doi dintre liderii PCR, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu.
Zărit prima dată pe lume în anul 1904 la Richițele, comuna Cocu, județul Argeș, Constantin Doncea a avut stea în frunte, în suflet şi-n simţiri. Nu i-a plăcut cartea, dar i-a plăcut acţiunea. I-a plăcut şi politica. Cu deosebire cea roşie, exact ca steaua care i-a marcat zilele şi nopţile. Conform infopitesti.ro, el „poate fi socotit, de departe, cel mai aventuros și… curajos parlamentar argeșean de-a lungul vremii”.
Omul a fost deputat de Pitești în două rânduri (1948 – 1952 și 1957 – 1961). Nu conta că avea doar 5 clase primare. Partidul nu punea mare preţ pe carte. Uneori, de cele mai multe ori, pentru mai-marii PCR, era chiar o calitate să n-ai prea multă. Mai puţine întrebări, mai puţine probleme, vorba aia…
Doncea a început ca turnător la Griviţa
Atras de mirajul PCR în 1931, pe vremea când activa ca turnător la Atelierele Grivița din București, Doncea s-a evidenţiat rapid. La 15 februarie 1933, el a fost unul dintre cei câțiva inițiatori ai grevei generale de la Grivița, fierbere socială pentru care soldaţii şi jandarmii au primit ordin să tragă asupra muncitorilor.
„Doncea e arestat și condamnat, la Craiova, la 25 de ani de temniță. Cominternul intervine în ianuarie 1935 și organizează, prin activiști PCR, o acțiune reușită de evadare din închisoarea de la Craiova a celor mai importanți greviști de la Grivița: Constantin Doncea, Dumitru Petrescu și Gh. Vasilichi.
În iunie 1935, cei 3 reușesc să fugă în URSS, înscriindu-se la Școala Leninistă de cadre. În plus, Doncea ajunge și agent al NKVD”, notează sursa citată. Era doar începutul pentru bravul tovarăş Constantin, care urma să joace un rol de om bun la toate. În 1937 e trimis în Spania, pentru a lupta în Războiul Civil Spaniol. Desigur, de partea alor săi, socialiştii.
Doncea, soldatul perfect pentru URSS
„În Al Doilea Război Mondial, este folosit de armata sovietică pentru acțiuni de sabotaj și lupte de partizani în spatele liniilor frontului. La 19 august 1944, cu 4 zile înainte de actul de la 23 august, este parașutat de sovietici în România, dar nu reușește să ia legătura în timp util cu Lucrețiu Pătrășcanu.
După război, intră în Comitetul Central al PCR și primește gradul de locotenent-colonel de infanterie (la 15 august 1945), iar la 18 martie 1950 gradul de general maior. El chiar luptase efectiv în două războaie, își merita gradele, nu cum a fost făcut Nicolae Ceaușescu direct general, deși nu făcuse armata. O scurtă perioadă, este viceprimar al Bucureștiului (noiembrie 1947-februarie 1948)”, notează jurnaliştii argeşeani.
Funcţii importante pentru Doncea
Faptele de arme şi fidelitate arătate de Doncea au contat enorm pe poteca devenirii nomenclaturiste. Cât a deţinut primul mandat de deputat de Pitești (1948-1952), el a mai fost adjunct al ministrului Construcțiilor (1948-1950) și comandant al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului (1950-1952).
„Ajunge chiar ministru plin, la 11 mai 1956, dar pentru mai puțin de un an, în guvernul Chivu Stoica (ministru al Colectărilor)”, se mai arată pe infopitesti.ro. Dacă nici Doncea nu le avea cu armele… Totuşi, ceva, undeva s-a cam rupt. Probabil, bravului Doncea i se urcase celebritatea la cap şi tovarăşii au avut grijă să-l trezească rapid. E o supoziţie…
Spălătura a fost programată în spiritul reglării de conturi tovărăşeşti din acele vremuri. Adică la un eveniment de marcă, unde muştruluiala trebuia să servească drept exemplu şi pentru alţi exaltaţi. Atunci a fost o plenară. Mai exact Plenara CC a PMR din 9-13 iunie 1958.
Ceauşescu i-a făcut pofta lui Dej
„Dar, la un moment dat, Doncea cade total în dizgrația conducerii partidului, mai ales a lui Dej, fiind acuzat de revizionism și «concepții anarhice». La acea dată, Doncea era deputat de Vedea (Argeș). Interesant, acuzațiile îi sunt aduse în plen de un alt deputat de Argeș (Pitești), Nicolae Ceaușescu.
Este reabilitat în 1968, tot de Ceaușescu, primind în 1971 titlul de Erou al Muncii Socialiste. Moare în 1973. Păcat că Doncea nu și-a scris memoriile! Dar să nu-i cerem prea mult. A avut doar cinci clase primare”, au dezvăluit jurnaliştii infopitesti.ro.
Informaţiile fac parte din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.