Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Doliu naţional, la 6 iulie. Noaptea în care pentru 35.796 de persoane a început coşmarul
Articole online

Doliu naţional, la 6 iulie. Noaptea în care pentru 35.796 de persoane a început coşmarul

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Primul val de deportări a avut loc în iunie 1941. Rușii au planificat deportarea a 5.000 de familii din Basarabia, care însumau aproape 30.000 de oameni. Alte mii de familii au fost deportate individual.

În 7 iunie 1941, NKVD-ul, precursorul KGB-ului, a cerut Sovietului Suprem să îi pună la dispoziție 1315 vagoane de vite pentru deportarea basarabenilor.

Noaptea

Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în toiul nopţii, la ora 02.30.

Echipele NKVD mergeau prin sate, băteau în ușile şi ferestrele oamenilor și le spuneau că au 15 minute să se pregătească.

Oamenii erau apoi încărcați în camioane și în căruțe, apoi erau duși în gări. Acolo, capii de familie și tinerii de peste 18 ani erau separați de femei, copii și bătrâni.

Hotărârea privind al doilea val, care prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni”, era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 2:00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20:00.

În fapt, au fost deportate 11.293 de familii – 35.796 persoane, cărora li s-au confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale

Comemorare

Anul acesta, sâmbătă, 6 iulie, în R.Moldova este anunțată sâmbătă zi de doliu național.

Drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri, în memoria victimelor deportărilor staliniste.

Obiective

Vizaţi de operaţiune au fost în special chiaburii, ţărani înstăriţi care trebuiau eliminaţi în contextul colectivizării forţate.

Majoritatea absolută erau basarabeni de diferite naționalități, moldoveni/români, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei (din categoria „mari comercianți”), dar și circa o mie de transnistreni.

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al Securității bătea la fereastra casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii.

 ”Într-un sfert de oră să fiți gata!” era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși în spaimă de cele întâmplate, neînțelegând unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și ”binevoitorul sau binefăcătorul” care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze ”elementele periculoase”.   

Deconspirări

Deconspirarea pregătirilor pentru operaţiunea de deportare nu putea fi evitată, inclusiv din cauze obiective,scrie Igor Caşu în lucrarea „Operațiunea de deportare din 5-7 iulie 1949. Capitol din Dușmanul de clasă”.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola