Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Doi războinici vikingi din aceeași familie se reîntâlnesc după 1.000 de ani
Articole online

Doi războinici vikingi din aceeași familie se reîntâlnesc după 1.000 de ani

La o mie de ani după moartea lor, doi războinici vikingi membri ai aceleiași familii s-au reunit.

De miercuri, ei sunt expuși unul lângă altul la Muzeul Național al Danemarcei din Copenhaga, după ce 150 de oase au fost împrumutate de la muzeul britanic din Oxfordshire.

„O mare descoperire” și foarte rară, susține Jeanette Varberg, arheolog al muzeului danez, citată de AFP.

Evenimentul face mai multă lumină în privința deplasării popoarelor în epocă de-a lungul Europei, dat fiind că cele două corpuri au fost descoperite la câteva mii de kilometri unul de altul, de o parte și de alta a Mării Nordului.

În baza testelor ADN efectuate pe oseminte, profesorul Eske Willerslev, genetician danez de la Universitatea Cambridge, a putut afirma că cei doi vikingi sunt fie frați vitregi, fie unchi și nepot.

Este imposibil de stabilit legătura de rudenie cu mai multă precizie de atât, deoarece „este dificil să spui dacă au trăit în aceeași epocă sau există o generație diferență între ei, deoarece nu există nici un detaliu pe morminte care să poată permite o datare precisă; există așadar o marjă de plus minus 50 de ani”, explică Varberg.

Morți violente

Analiza primului viking, exhumat în 2005, în apropierea localității Otterup din Danemarca, a arătat că este vorba de un țăran cu vârsta în jur de 50 de ani și înalt de aproape 1,8 metri, suferind de arterită și probabil de tuberculoză.

Însă cauza morții a fost o leziune violentă în partea stângă a bazinului, provenind probabil de la un cuțit.

„Rana care a rezultat în urma acestei lovituri este posibil să-l fi costat viața, deoarece nu era cicatrizată”, declară Jesper Hansen, conservator șef al muzeelor din orașul Odense, citat de AP.

Rana ar putea indica faptul că bărbatul participa la atacurile vikinge, curente în acea perioadă.

Al doilea schelet, aparținând unei persoane mai tinere, a fost descoperit în 2008, lângă Oxford, împreună că alte 35 de schelete de vikingi.

Tânărul „a fost ucis probabil într-un atac viking, însă există și o altă teorie, că ar fi fost victima unui decret regal al regelui Angliei, Aethelred al II-lea, în 1002”, explică Varberg.

Într-adevăr, regele englez se temea că vikingii plănuiesc să-i cucerească țara, drept care a poruncit masacrarea tuturor persoanelor de origine daneză care se aflau în regatul său.

Craniul vikingului prezintă numeroase traume, printre care nouă urme de lovituri sau perforări provocate de o sabie sau de un obiect tăios.

„A murit de pe urma rănilor masive provocate de mai multe tipuri de arme”, afirmă Lasse Sorenssen, responsabil de cercetări la Muzeul Național al Danemarcei.

Datarea cu carbon sugerează că cele două corpuri au fost înmormântate între 960 și 1020 d.Hr., potrivit AP.

Scheletele celor doi războinici înrudiți pot fi văzute la Muzeul din Copenhaga începând cu 26 iunie, în cadrul expoziției dedicate vikingilor, numite „Togtet”, ceea ce înseamnă „Atac”.

Registration

Aici iti poti reseta parola