Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Doi activiști comuniști, un ofițer de Securitate și unul de Miliție sunt luați ostatici de țărani. Morți și răniți la colectivizare în Teleorman
Articole online

Doi activiști comuniști, un ofițer de Securitate și unul de Miliție sunt luați ostatici de țărani. Morți și răniți la colectivizare în Teleorman

Țăranii se organizează în grupuri de acțiune.  Doi activiști comuniști, un ofițer de Securitate și unul de Miliție sunt luați ostatici.

Intervin trupele de securitate.

Rezultat: doi morți și numeroși răniți.

În 7 iulie răscoala se extinde în satele vecine: Purani, Șopârlești, Baciu, Cosmești, Blejești, Scurtu, Negreni.

Cel mai important centru devine comuna Siliștea, reședință de plasă. Răsculații din Siliștea se înarmează cu furci, topoare și ciomege și devastează sediul Comitetului Provizoriu, atacă sediul Partidului Muncitoresc Român și postul de Miliție și scandează lozinci precum:

„Jos comuniștii!”, „Vrem făină și mălai și pe regale Mihai!” etc.

Au fost șapte morți și mai mulți răniți.

După înăbușirea răscoalei, numeroși săteni sunt arestați, iar chiaburii împreună cu famiile lor, deportați în Dobrogea.

Pe 12 iulie, incidentele continuă în alte localități din Vlașca, precum Blejești, Udeni, Sârbeni, Corbii Mari, Corbii Ciungi etc.

Incidentele se extind, pe 7 –  8 iulie,  în comuna Gruiu, județul Ilfov.

Țăranii răstoarnă mașina județenei PMR.

Activiștii comuniști sunt bătuți. Două plutoane de Securitate restabilesc ordinea, făcând uz de armă.

În iulie 1951 are loc o revoltă în comuna Siliștea Gumești. Țăranii refuză să predea cotele la stat. Au loc incidente cu Miliția, 30 de persoane sunt arestate.

August-septembrie 1953

Nemulțumiți de încălcarea promisiunilor autorităților la constituirea Gospodăriei Agricolă Colectivă „1907” și profitând de articolul 16 din Statutul – cadru, care permitea ieșirea membrilor din gospodărie, 307 țărani colectiviști din comuna Slobozia Mândra, conduși de preotul Marin Mitrică, au cerut anularea cererilor de intrare. Comuna a fost ocupată de trupele de Miliție și Securitate până în 5 – 6 septembrie 1953.

Pe 16 februarie 1961 au avut loc alte incidente în comuna Siliștea-Gumești. Cei care și-au arătat nemulțumirea față de GAC au fost arestați.

Pe 7martie au loc incidente încomuna Dobrotești, județul Teleorman. Înarmați cu furci și topoare, țăranii protestează împotriva presiunilor excercitate de autoritățile locale privind colectivizarea. Revolta a fost serioasă. Întregul sat a fost anchetat. Femeile au avut un rol important în timpul revoltei.

În aprilie, răscoală în comunele Negreni și Tătărăști, județul Teleorman. Țăranii dau foc la cererile de înscriere în GAC. Activiștii PMR și milițienii sunt bătuți de  răsculați.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola