Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > DOCUMENT. Cum au fost scoase din țară tablourile pentru care a fost urmărit Regele Mihai
Articole online

DOCUMENT. Cum au fost scoase din țară tablourile pentru care a fost urmărit Regele Mihai

Ce spune Securitatea ?

O notă găsită în Arhivele Securității datată cu 20 februarie 1987 prezintă că în primăvara anului 1977, fostul Rege Mihai, cu ajutorul autorităților portugheze și elvețiene a reușit să transporte din Portugalia în Elveția trei tablouri de valoare ale pictorilor El Greco, Tintoretto și Rembrandt.

Conform notei informative, “toate aceste trei tablouri fac parte din patrimoniul Galeriei Naționale a României, care au fost scoase din țară împreună cu altele de către fostul rege Carol al II-lea în anii 1936-1937 pentru a le expune la o expoziție internațională de artă, organizată în acea vreme la Paris, sub egida institutului de artă francez “Bella Artes”.”

S-ar părea că aceste tablouri în loc să ajungă în țară, Carol al II-lea a decis să le trimită la Londra, rămânând acolo și după abdicarea sa. În urma încheierii războiului, dorința lui Carol al II-lea ar fi fost ca tablourile să ajungă în Portugalia pentru a putea rămâne în posesia Elenei Lupescu.

În momentul în care Republica Socialistă România a dorit să readucă aceste valori în Patrimoniul Național, fostul Rege Mihai “ a fost determinat de unele personalități ale fugarilor români din aceste țări să treacă la împărțirea și la înstrăinarea lor, împiedicând orice acțiune a statului român pentru a le recupera”, avea să transmită ofițerul prin nota informativă.

Până în prezent, au existat diferite ipoteze: de la faptul că nu Carol al II-lea ar fi scos din țară tablourile, ci fostul Rege Mihai și până la faptul că fostul rege le-ar fi vândut altor persoane. Interesant este că nimeni nu a dorit să comenteze acuzațiile aduse fostului rege, dar nici ce s-a întâmplat în 1996 cu procesul acestuia privind restituirea tablourilor. Se pare că cele 42 de tablouri vor rămâne un mister în istoria României.

Registration

Aici iti poti reseta parola