Este una dintre primele rețete tipărite care atestă folosirea bicarbonatului de sodiu la prepararea mititeilor.
Cârnăței pentru Mititei Lenuța – rețeta din 1927
Proporţii: 4 kg carne (spată de vacă şi gât), 30 g sare, 50 g bicarbonat, 20 g epis (mirodenii), 20 g piper, 10 căpăţâni de usturoi, 500 g prapure de vacă (seu), 5 g enibahar, 10 cuişoare şi 2 dl frişcă nebătută, adică smântână dulce din cea pentru gătit, dar mai grasă și care, stând la rece, devine mai compactă și nu fluidă.
Se curăţă carnea de os şi se dă odată prin maşină împreună cu prapurele şi jumătate din cantitatea de sare, se pune pe gheaţă direct, unde se lasă 24 de ore, întorcându-se pe gheaţă din două în două ore.
A doua zi se mai dă odată prin maşină, după ce mai întâi i s-au pus toate mirodeniile și ingredientele de mai sus.
Usturoiul se pisează şi se pune numai apa din el.
Se bat bine timp de o jumătate de oră, se pun în maşină şi li se dă forma obişnuită cu ajutorul palmei.
Se pun pe grătarul încins care a fost uns mai întâi cu o bucată de seu, care bucată se întrebuinţează tot timpul pentru uns mititeii.
Deși rețeta originală – cea de la restaurantul La Iordache, de pe strada Covaci, din București – avea deja o jumătate de secol de „atestare”, prezența bicarbonatului se face simțită în rețetare abia la începutul veacului XX.
Interesant este și faptul că același volum, „Bucătăria modernă” găzduiește și o rețetă care aparține lui Iosef Strassman, ultimul bucătar de la Curtea Regală a României, atrage atenția gastroart.ro.