Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Două rețe de tort din 1936 de la doamna inspectoare Maria general Dobrescu
Articole online

Două rețe de tort din 1936 de la doamna inspectoare Maria general Dobrescu

Inspectoare şcolară a învăţămăntului gospodăresc în anii 1920-1930, Maria general Dobrescu oferăo altă perspectivă asupra cărţilor de gastronomie, pornind de la premisa că „povestea gastronomiei este bunul-simţ”.

Volumul său dedicat dulciurilor cuprinde reţete „verificate toate prin «Institutul de cercetări gospodăreşti», mare parte din reţete fiind publicate in revista «Farul căminului», care reţete „încercate de gospodine, au dat bune rezultate”.

Este o lucrare despre dulciuri completă, „în care se expun metodele de preparare in termeni simpli şi cunoscuţi, fără a intra in detalii prea complicate sau expresii prea pompoase”.

Tort a la Sacher cu ciocolată

Proporţii: 160 gr. unt, 2 batoane de ciocolată, 2 gr. scorţişoară, 6 ouă, 120 gr. zahăr şi 4-5 linguri de pesmet. Glazură: 2 batoane de ciocolată, un dl. apă şi 70 gr. zahăr.

Untul amestecat cu batoanele de ciocolată rasă şi un vârf de cuţit de scorţişoară pisată se amestecă cu gălbenuşele şi zahărul, apoi se adaugă şi spuma albuşelor.

Totodată, cu aceasta se adaugă şi câteva linguri de pesmet. Apoi se coace tortul în forma unsă cu unt în care s’a aşternut o coală de hârtie albă iarăşi unsă cu unt.

După ce s’a răcit se întoarce ca partea netedă să vie deasupra, se unge puţin hârtia şi se trage încetinel de pe tort.

Apoi se taie frumos tortul şi se umple cu marmeladă.

În urmă i se face următoarea glazură: 2 batoane de ciocolată dizolvate într’un dl. de apă, se fierbe cu 70 gr. zahăr, se amestecă bine să nu rămâie grunsuroasă, se pune şi unt proaspăt de mărimea unei nuci, amestecând până s’a răcit şi se toarnă peste tort. Se ornează cu cremă de ciocolată.

Tort trunchiu de copac sălbatic

Proporţii: 9 ouă, 150 gr. zahăr, 80 gr. nuci, 150 gr. făină. Crema: 2 dl. lapte, 150 gr. zahăr, 6 ouă întregi, un baton de vanilie, 1-2 linguriţe făină de orez parfumată, 300 gr. unt, 4 bucăţi de ciocolată.

Se freacă gălbenuşele cu zahărul până ce se albeşte şi creşte, apoi se adaugă nucile, făina şi spuma toate odată, o lingură spumă şi una de făină tot aşa până se termină dându-se la cuptor la un foc potrivit.

Când e coaptă potrivit, se rulează caldă pe un şervet de mai multe ori, se lasă apoi rulată să se răcească.

În timpul acesta se prepară crema: se pune laptele, zahărul, făina de orez, gălbenuşele, batonul de vanilie într’un căzănel, se fierb la bain-marie, se îngroaşă, în care timp se amestecă mereu pentru ca să nu se coaguleze crema.

Când s-a îngroşat se ia de o parte, se amestecă până ce se răceşte, apoi se adaugă untul făcut spumă şi se amestecă din nou.

Se desface aluatul, se unge cu o treime din cremă, apoi, iar se rulează, se pune de o parte două linguri de cremă, iar în crema rămasă se pune ciocolata înmuiată în sirop şi amestecată bine ca să fie ca o alifie.

Se taie aluatul la capete în formă oblică opusă cum se taie arborii, de obiceiu.

Bucăţile tăiate se adaugă de o parte şi de alta a trunchiului. La cojiţele trunchiului se îmbracă cu crema galbenă (oprită), iar restul trunchiului se îmbracă în crema care a fost colorată cu ciocolata maro închis care imită astfel coloarea arborilor.

Se aşează crema ca să fie egală pe toate părţile, apoi cu o furculiţă se trage linii în lungul copacului imitând scoarţa.

Când se serveşte se taie cu un cuţit înmuiat în apă fierbinte.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola