Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Distribuția filmului „Saving Private Ryan” – Unde sunt ei acum?
Articole online

Distribuția filmului „Saving Private Ryan” – Unde sunt ei acum?

Saving-Private-Ryan

Distribuția filmului „Saving Private Ryan” – Unde sunt ei acum?

Filmul urmărește un grup de soldați ai armatei americane care încearcă să îl localizeze pe soldatul James Ryan, singurul fiu din familia sa care a supraviețuit luptelor continue din cel de-al Doilea Război Mondial. O serie de actori proeminenți și în devenire au jucat în acest film, iar abilitățile lor în fața camerei de filmat au permis ca filmul să devină o adevărată piesă de artă. Iată ce fac, astăzi, actorii din distribuția filmului „Saving Private Ryan”.

Tom Hanks

Nu aveam cum să începem lista noastră cu membrii distribuției din Saving Private Ryan cu altcineva decât Tom Hanks. Cu ușurință unul dintre cei mai faimoși actori pe care i-a văzut Hollywood-ul vreodată, ar dura ore întregi să enumerăm toate reușitele din CV-ul său.

În Saving Private Ryan, Hanks îl interpretează pe căpitanul John H. Miller, omul însărcinat să conducă un grup în misiunea de salvare a soldatului Ryan. Luptându-se pe parcurs cu tulburarea de stres post-traumatic, el reușește în cele din urmă să ajungă la Ryan, pentru ca mai apoi să sufere răni fatale în timpul unui asalt german.

Înainte de acest film, Hanks jucase într-o serie de producții populare, printre care Forrest Gump (1994), Toy Story (1995), A League of Their Own (1992) și Apollo 13 (1995). El a reușit să mențină acest ritm în deceniile următoare, asigurându-și atât roluri principale, cât și secundare într-o serie de filme cu buget mare, cum ar fi The Da Vinci Code (2006) și continuările sale, Greyhound (2020) și Elvis (2022).

De asemenea, Hanks s-a asociat cu producătorul Gary Goetzman pentru a forma compania de producție Playtone, care se află în spatele unor succese istorice precum Band of Brothers (2001) și The Pacific (2010).

Vin Diesel

Este ușor de uitat că Vin Diesel a făcut parte din distribuția filmului Saving Private Ryan, având în vedere că de atunci a devenit unul dintre cele mai căutate staruri de acțiune de la Hollywood, cu apariții în francizele Fast & Furious și The Chronicles of Riddick, dar este cu siguranță un rol care trebuie recunoscut.

Personajul lui Diesel din Saving Private Ryan, Pfc. Adrian Caparzo, permite publicului să privească soldații printr-o latură umană. Deși a fost obosit de luptele la care a fost martor și pe care le-a trăit, a reușit totuși să-și păstreze compasiunea. Din păcate, el este doborât de un lunetist inamic, scurtându-i timpul petrecut în film.

Saving Private Ryan a fost doar cel de-al patrulea film al lui Diesel și i-a servit drept trambulină care i-a permis să obțină o serie de roluri de profil înalt. În afara aparițiilor din franciza menționată mai sus, el și-a făcut un nume în filmele The Guardians of the Galaxy și în Marvel Cinematic Universe (MCU).

Paul Giamatti

Unul dintre personajele minore din Saving Private Ryan a fost William Hill, membru al Diviziei 101 Aeropurtate, staționat la Neuville-au-Plain. Interpretat de Paul Giamatti, rolul este nu este unul de foarte mare interes, dar este totuși unul care trebuie remarcat, având în vedere cariera epică pe care actorul a avut-o.

La fel ca în cazul lui Tom Hanks, am sta aici ore întregi dacă am enumera toate meritele actoricești ale lui Giamatti, așa că ne vom concentra pe ceea ce considerăm a fi cele mai importante: Big Fat Liar (2002), Cinderella Man (2005), The Ides of March (2011), San Andreas (2015) și Jungle Cruise (2021).

Ryan Hurst

Poate că a avut mai puțin timp pe ecran decât alți membri ai distribuției, dar Ryan Hurst a apărut în Saving Private Ryan. El l-a interpretat pe soldatul Michaelson, un parașutist care își pierde auzul atunci când o grenadă explodează în apropierea sa. El este, de asemenea, prieten cu soldatul Ryan.

Deși Hurst a apărut ulterior în mai multe roluri de televiziune decât în filme – gândiți-vă la Sons of Anarchy (2008-14) și The Walking Dead (2010-22) – a jucat într-o mână de filme. Cel mai notabil este, fără îndoială, We Were Soldiers (2002), despre infama bătălie de la Ia Drang din timpul războiului din Vietnam. În acest film, el l-a interpretat pe sergentul Ernie Savage.

Edward Burns

Pfc. Richard Reiben este un soldat din Batalionul 2 Rangers care este recrutat pentru a ajuta la căutarea soldatului Ryan. Este unul dintre cei mai hotărâți membri ai grupului, ajungând chiar să se ia la trântă cu căpitanul Miller din cauza refuzului acestuia din urmă de a-i ucide pe soldații germani responsabili de uciderea unuia dintre colegii lor.

Reiben este interpretat de Edward Burns, care, înainte de a fi distribuit în Saving Private Ryan, apăruse doar în două filme, The Brothers McMullen (1995) și She’s the One (1996). Deși a continuat să joace în multe alte filme după lansarea filmului Saving Private Ryan, puține au primit aceleași aprecieri.

Dennis Farina

Pentru mulți, Dennis Farina a fost înlocuitorul lui Robert Stack în rebootul emisiunii Unsolved Mysteries (2008-10) de la sfârșitul anilor 2000, dar, înainte de aceasta, a jucat și în mai multe seriale de televiziune și filme. Printre acestea se numără Little Big League (1994), Snatch (2000) și What Happens In Vegas (2008).

Farina, el însuși un veteran al armatei americane, a fost distribuit și în rolul locotenent-colonelului Walter Anderson în filmul Saving Private Ryan. A fost un rol secundar, Anderson, comandantul Batalionului 2 de Rangeri, fiind cel care îi transmite efectiv ordinul căpitanului Miller de a-l găsi pe soldatul Ryan.

Din păcate, Farina s-a stins din viață la 22 iulie 2013, după ce a suferit o embolie pulmonară. Avea doar 69 de ani și a fost înmormântat la cimitirul Mount Carmel din Hillside, Illinois.

Adam Goldberg

Deși timpul petrecut în serialul de televiziune a fost scurt, Adam Goldberg este probabil cel mai bine cunoscut pentru că l-a interpretat pe Eddie, colegul de cameră excentric și furios al lui Chandler, în Friends (1994-04). Doi ani mai târziu, a fost distribuit în rolul soldatului Stanley Mellish în Saving Private Ryan. Soldatul evreu-american face parte din echipa căpitanului Miller și este cunoscut pentru ura sa profundă față de germani, din cauza persecuției pe care aceștia o exercită asupra populației evreiești.

Goldberg a preluat o varietate de roluri de la apariția sa în filmul de război. Nu se teme să iasă din zona sa de confort, el a jucat ulterior în producții precum How to Lose a Guy in 10 Days (2003) și Zodiac (2007), și chiar are un rol recurent în rolul lui Harry Keshegian în The Equalizer (2021-prezent).

Ted Danson

Ted Danson este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Sam Malone în popularul sitcom Cheers (1982-93), dar a avut o carieră de zeci de ani plină de numeroase roluri emblematice. Unul dintre ele a fost cel de membru al distribuției din Saving Private Ryan. În film, el l-a interpretat pe Fred Hamill, căpitanul trupei Pathfinders a Diviziei 101 Aeropurtate.

În timp ce Danson a continuat să joace atât în film, cât și în televiziune, el a rămas în mare parte la cea din urmă, apărând în franciza CSI, The Good Place (2016-2020) și The Mayor (2021-22), pentru a numi doar câteva. Abilitățile sale actoricești i-au adus numeroase laude, inclusiv Primetime Emmy și Globurile de Aur.

Matt Damon

Încheie lista membrilor distribuției din Saving Private Ryan Matt Damon, care îl interpretează pe soldatul James Ryan. Înainte de acest film, Damon a avut marea sa șansă în filmul Good Will Hunting (1997), premiat cu Oscar, în care a jucat alături de regretatul Robin Williams.

După Good Will Hunting și Saving Private Ryan, Damon a devenit unul dintre cei mai căutați actori de la Hollywood. Pe lângă aparițiile în popularele francize Bourne și Ocean’s, a mai obținut roluri principale în filme de mare succes de box office precum True Grit (2010), Interstellar (2014), The Talented Mr. Ripley (1999) și Elysium (2013).

Începând cu 2023, Damon va juca alături de Cillian Murphy și Emily Blunt în Oppenheimer. Filmul biografic, regizat de Christopher Nolan, urmărește viața fizicianului J. Robert Oppenheimer, care a ajutat la dezvoltarea armelor atomice în cadrul Proiectului Manhattan.

Registration

Aici iti poti reseta parola