HSBC este cea mai mare bancă din Europa în ceea ce privește capitalizarea. Înființată în anul 1865 în Hong Kong și Shanghai, sub numele The Hongkong and Shanghai Banking Corporation, HSBC are acum sediu la Londra, dar continuă să acorde o atenție deosebită Republicii Populare Chineze. Tocmai din acest motiv, ultimele profeții ale economiștilor HSBC au stârnit îngrijorare peste tot în lume.
Se naște „mama tuturor șocurilor”?
Cu riscul de a părea profeți ai pieirii, economiștii HSBC avertizează că ceea ce se întâmplă în China ar putea afecta lumea întreagă. Mai exact, economia mondială riscă mama tuturor șocurilor în ceea ce privește lanțul de aprovizionare.
Se pare că în luptă cu Omicronul, autoritățile de la Beijing au decis să se întoarcă la măsurile extreme de acum doi ani: blocaje și carantinare.
China blochează porturile
În zonele portuare, de unde China exportă peste tot în lume se anunță mari probleme. La Ningbo, unul dintre cele mai mari noduri maritime, au avut loc deja închideri de fabrici. Sunt probleme și cu alimentarea cu gaz.
Din cauza blocajelor de circulație a mărfurilor, cele mai aglomerate porturi, precum Tianjin (orașul în care a fost descoperirprimul focar al celei mai recente variante), expeditorii caută debușeuri în altă parte, redirecționând fluxul către Shanghai.
Acolo se creează, însă, noi blocaje după cele de vara trecută. Deja se constată întârzieri de o săptămână în livrările către Europa și SUA.
Punctul de vârf s-ar putea să fi fost depășit. Cu o condiție, ca Omicron să nu provoace noi probleme. Sunt posibile, averizează experții HSBC, „opriri temporare, dar extrem de perturbatoare în următoarele luni”.
Băncile centrale au preluat șocul
În fața unei înrăutățirii situației din China, băncile centrale s-ar putea vedea nevoite să-și schimbe strategia. În special, Fed, care are în vedere trei până la patru majorări ale ratelor în curs pentru 2022, scrie Il Giornale.