Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Spionul chinez din Marina SUA și-a recunoscut vina. A primit zeci de mii de dolari
Articole online

Spionul chinez din Marina SUA și-a recunoscut vina. A primit zeci de mii de dolari

China

Un subofițer al Marinei SUA a pledat vinovat marți pentru acuzațiile de furnizare de informații militare sensibile unui ofițer de informații chinez, conform Departamentului de Justiție. Wenheng Zhao, în vârstă de 26 de ani, alături de un alt marinar american, Jinchao Wei, a fost arestat în august sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei.

Într-o declarație, Departamentul de Justiție a dezvăluit că Zhao și-a recunoscut vina într-un tribunal federal din California. El a pledat vinovat pentru acuzațiile de conspirație cu un ofițer de informații străine și acceptarea unei mită. Pedepsa maximă pentru conspirație este de până la cinci ani de închisoare, în timp ce mita poate aduce o pedeapsă maximă de 15 ani. Sentința a fost programată pentru 8 ianuarie.

Conform oficialilor SUA, Zhao, care era staționat la o bază navală la nord de Los Angeles, a primit aproximativ 15.000 de dolari americani de la ofițerul de informații chinez între august 2021 și mai 2023. În schimbul mitei, el a furnizat informații sensibile privind securitatea operațională a Marinei SUA, exerciții și infrastructură critică.

 Zhao a împărtășit detalii despre un exercițiu de instruire maritimă la scară largă în Pacific, potrivit unui cotidian din Honk Kong. Precum și diagrame electrice și planuri pentru un sistem radar situat în Okinawa, Japonia.

Spionii chinezi, arestați

Asistentul Procurorului General al SUA, Matthew Olsen, a subliniat ținta activă a deținătorilor de autorizații de securitate de către serviciile de informații ale Republicii Populare Chineze. El a afirmat că acestea caută să atragă indivizi cu stimulente financiare pentru a obține informații guvernamentale sensibile. Olsen a adăugat: „Când a fost contactat de colegul său, în loc să raporteze Marinei, inculpatul a ales lăcomia în detrimentul protejării securității naționale a Statelor Unite.”

Jinchao Wei, care a servit pe nava de asalt amfibiu USS Essex, este de asemenea implicat în caz. El este acuzat de furnizarea către China a numeroaselor documente, fotografii și videoclipuri care detaliază funcționarea navelor și a sistemelor lor.

Într-un incident separat săptămâna trecută, un fost sergent al Armatei SUA numit Joseph Schmidt a fost arestat pentru încercarea de a furniza informații clasificate Chinei. Schmidt, în vârstă de 29 de ani, a servit într-o unitate de informații a armatei din 2015 până în 2020. El se confruntă cu acuzații de reținere a informațiilor de apărare națională și încercarea de a le livra Chinei.

Registration

Aici iti poti reseta parola