Potopul trăit de Noe, inspirație pentru Platon
În secolul al XIX-lea a fost reînviat conceptul de civilizație subacvatică, fiind considerat un loc real, prin care supraviețuitorii ar fi putut oferi societăților antice cunoștințele pentru metalurgie și agricultură. Alții consideră că Atlantida este o relatare a unui dezastru istoric, așa cum a fost și potopul din timpul lui Noe.
Marea Neagră a suferit un eveniment notabil din cauza topirii calotelor de gheață care au provocat revărsarea Mediteranei. În timp ce noile dovezi au arătat că inundațiile au fost mai puțin severe decât se credea inițial, orașele de pe malul lacului totuși ar fi fost înghițite foarte rapid de apă. Oare poveștile despre această inundație l-au inspirat pe Platon să creeze civilizația scufundată a Atlantidei ?
A fost remarcat faptul că potopul a avut loc cu mii de ani înainte de a se naște Platon, ceea ce ar putea scade șansele ca acesta să se fi inspirat din această poveste. Pe de o parte, poveștile ar fi trebuit să supraviețuiască câteva mii de ani pentru a ajunge la urechile lui Platon, ceea ce pare puțin probabil având în vedere că acum știm că inundațiile care au avut loc au fost mai puțin catastrofale decât s-a crezut anterior.
Cu toate acestea, dacă poveștile despre orașele inundate au trecut prin atât de multe generații, este ușor să ne imaginăm că acestea putea fi exagerate din om în om, până când s-au creat inclusiv miturile istorice.
Au existat dovezi ?
Platon era convins că Atlantida a fost găsită în mijlocul Atlanticului, lângă stânca Gibraltarului, Ar putea supraviețuitorii potopului și descendenții lor să ajungă atât de aproape de Grecia, ca mai apoi să se îndrepte spre Platon pentru a-i povesti aceste lucruri ?
Dezastrele naturale au inspirat multe povești mitologice și religioase, cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice. Într-adevăr, nu este exclus ca mitul lui Platon să aibă și o nuanță mică de adevăr, chiar dacă nu există ruine lăsate de o civilizație pe fundul mării.