Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dictatorul panamez Manuel Noriega se predă Statelor Unite și este condamnat la 40 de ani de închisoare. Acuzațiile aduse fostului agent C.I.A
Articole online

Dictatorul panamez Manuel Noriega se predă Statelor Unite și este condamnat la 40 de ani de închisoare. Acuzațiile aduse fostului agent C.I.A

Noriega

Dictatorul panamez Manuel Noriega se predă Statelor Unite și este condamnat la 40 de ani de închisoare. Acuzațiile aduse fostului agent CIA

Noriega a fost transportat cu avionul la Miami a doua zi, iar mulțimea de cetățeni de pe străzile orașului Panama s-a bucurat. La 10 iulie 1992, fostul dictator a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru trafic de droguri, spălare de bani și șantaj.

Noriega, care s-a născut în Panama în 1938, a fost un soldat loial generalului Omar Torrijos, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1968. Sub Torrijos, Noriega a condus faimosul serviciu de informații G-2, care hărțuia și teroriza persoanele care criticau regimul Torrijos. Noriega a devenit, de asemenea, agent al C.I.A., îmbogățindu-se în același timp cu contrabanda cu droguri.

În 1981, Omar Torrijos a murit într-un accident de avion și, după o luptă pentru putere de doi ani, Noriega a devenit general al forțelor militare din Panama. El a devenit liderul de facto al țării, aranjând alegerile prezidențiale pentru a-și putea instala proprii oficiali marionete.

Domnia lui Noriega a fost marcată de corupție și violență

De asemenea, a devenit agent dublu, vânzând secrete ale serviciilor secrete americane către Cuba și guvernele din Europa de Est. În 1987, când panamezii au organizat proteste împotriva lui Noriega și au cerut înlăturarea sa, acesta a declarat stare de urgență națională, a închis posturile de radio și ziarele și și-a forțat dușmanii politici să plece în exil.

În acel an, Statele Unite au tăiat ajutorul acordat Panama și au încercat să-l determine pe Noriega să demisioneze; în 1988, SUA au început să ia în considerare folosirea acțiunii militare pentru a pune capăt traficului de droguri al acestuia. Noriega a anulat alegerile prezidențiale din mai 1989, la care a participat un candidat susținut de SUA, iar în luna decembrie a aceluiași an a declarat că țara sa se află în stare de război cu Statele Unite. La scurt timp după aceea, un pușcaș marin american a fost ucis de soldații panamezi. Președintele George H.W. Bush a autorizat „Operațiunea Just Cause”, iar la 20 decembrie 1989, 13.000 de soldați americani au fost trimiși să ocupe orașul Panama, alături de cei 12.000 de soldați aflați deja acolo, și să-l captureze pe Noriega. În timpul invaziei, 23 de soldați americani au fost uciși în luptă și peste 300 au fost răniți. Aproximativ 450 de soldați panamezi au fost uciși; estimările privind numărul civililor care au murit variază de la câteva sute la câteva mii, iar alte mii au fost răniți.

Noriega a murit în Panama City, Panama, la 29 mai 2017.

Registration

Aici iti poti reseta parola