Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Descoperire fascinantă în Suedia! Petroglife vechi de 2.700 care înfățișează oameni, nave și animale
Articole online

Descoperire fascinantă în Suedia! Petroglife vechi de 2.700 care înfățișează oameni, nave și animale

picturi

Aproximativ 40 de sculpturi rupestre antice au fost descoperite pe o fostă insulă stâncoasă din Suedia.

Descoperire fascinantă în Suedia! Petroglife vechi de 2.700 care înfățișează oameni, nave și animale

Pe o stâncă abruptă din vestul Suediei, cercetătorii au făcut o descoperire fascinantă: aproximativ 40 de petroglife – reprezentând nave, oameni și figuri de animale – care datează de aproximativ 2.700 de ani.

Petroglifele au fost sculptate pe o stâncă de granit care făcea parte dintr-o insulă, ceea ce înseamnă că oamenii ar fi trebuit să facă sculpturile în timp ce se aflau pe o barcă sau de pe o platformă construită pe gheață, a declarat pentru Live Science Martin Östholm, manager de proiect la Fundația pentru documentarea sculpturilor rupestre din Bohuslän, unul dintre arheologii care au descoperit petroglifele.

Bohuslän este deja cunoscut pentru sculpturile sale rupestre, inclusiv pentru arta din epoca bronzului realizată la Tanum, un sit al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Echipa căuta noi petroglife în zonă când a dat peste peretele de stâncă acoperit de mușchi. Au observat pe aceasta câteva linii care păreau a fi făcute de oameni, așa că au îndepărtat mușchiul, dezvăluind petroglifele de dedesubt. Fața stâncii este prea abruptă pentru a sta în picioare, a spus Östholm, așa că echipa a trebuit să stea pe o platformă pentru a-și face munca arheologică.

Petroglifele includ reprezentări de nave, oameni și figuri de animale, inclusiv creaturi cu patru picioare care ar putea fi cai. Cea mai mare dintre ele arată o navă lungă de 4 metri, a declarat Östholm, menționând că multe dintre petroglife au o lungime cuprinsă între 30 și 40 de centimetri (12 și 16 inch).

Oamenii ar fi lovit pietre dure de peretele de granit pentru a crea petroglifele, a spus Östholm

Această acțiune a expus un strat alb de dedesubt, ceea ce face ca petroglifele să fie foarte vizibile, chiar și de pe continent sau de pe navele care trec. Nu se știe cu siguranță de ce oamenii au creat aceste sculpturi, a spus el, dar este posibil ca acestea să fi servit la marcarea proprietății.

Semnificațiile sculpturilor sunt, de asemenea, neclare, dar un expert care nu a fost implicat în descoperire a împărtășit câteva idei.

Dacă petroglifele au fost realizate într-o perioadă relativ scurtă de timp, ele pot spune o poveste, a declarat James Dodd, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca și la Centrul de cercetare a artei rupestre Underslös al Tanums Hällristningsmuseum din Suedia. Unele dintre motive – inclusiv carele, căruțe și figuri de animale – au fost reprezentate de mai multe ori, a remarcat el.

„Pe baza repetiției motivelor, este posibil ca această colecție de figuri să formeze o narațiune”, a declarat Dodd pentru Live Science într-un e-mail. Studiile altor petroglife din regiune au sugerat că, în unele cazuri, acestea ar fi putut fi folosite în acest mod, dar semnificația exactă în acest caz este incertă, a adăugat el.

Petroglifele au fost descoperite la începutul lunii mai, iar cercetările sunt în curs de desfășurare, a precizat Östholm.

Registration

Aici iti poti reseta parola