Evenimentul Istoric > Articole online > Alpinistul zevzec care și-a înfipt pitoanele în petroglife precolumbiene
Articole online

Alpinistul zevzec care și-a înfipt pitoanele în petroglife precolumbiene

„Am fost îngrozit și furios.” Când a escaladat, la începutul lui aprilie, unul dintre versanții Parcului Național Arches din statul american Utah, lui Darrin Reay nu i-a venit să-și creadă ochilor.

Venit să inspecteze versantul Sunshine Wall, una dintre pietrele istorice din regiune, alpinistul descoperă în mijlocul petroglifelor precolumbiene seculare un circuit de escaladă balizat cu pitoane metalice încastrate în stâncă.

Aceste ancoraje dispuse de-a lungul a douăzeci de metri pe piatră afectează grav arta rupestră din zonă.

Darrin Reay este cu atât mai furios cu cât panta respectivă, de dificultatea 5, nu pune nici un fel de problemă pentru un cățărător.

„Este patetic să înfigi pitoane într-un traseu de nivelul 5.3”, a declarat alpinistul, citat de AFP.

Desprinse din stâncă în ziua descoperirii lor, pitoanele lasă urme ireparabile pe peretele gravat de amerindienii din cultura Fremont, care locuiau pe aceste terenuri aride din Utah între secolele I și XIV d.Hr.

Din păcate, nu este decât ultimul dintr-un lung șir de distrugeri care afectează în fiecare patrimoniul precolumbian, după cum a amintit arheologul Elizabeth Hora pentru Colorado Springs Gazette, responsabilă de patrimoniul istoric din Utah.

„A devenit ceva scandalos de obișnuit. Oamenii sunt foarte creativi și modalitățile cu care distrug patrimoniul.”

Numărul acestor distrugeri a crescut exponențial în ultimul an, odată cu creșterea numărului de activități în exterior, ca urmare a pandemiei COVID.

În cazul pitoanelor încastrate în mijlocul petroglifelor de la Sunshine Wall, scandalul provocat de afacere a sfârșit prin a dezvălui identitatea alpinistului vinovat: un fost militar din Colorado Springs și-a recunoscut greșeala.

Afirmând că regretă fapta, bărbatul, care riscă o amendă de 20.000 de dolari și până la un an de închisoare, a afirmat că dorea să balizeze un traseu pentru copii și invalizi și că a confundat glifele vechi cu graffiti contemporane.

Practicând alpinismul de 15 ani, el a anunțat că este gata să aștepte pedeapsa dictată de autoritățile federale.

În fața amenințărilor cu moartea sau a mutilărilor (!) de pe rețelele sociale, bărbatul a declarat că înțelege furia revărsată online împotriva sa. „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu am fost bine educat în această chestiune și îmi asum întreaga responsabilitate”, a declarat el pentru revista Outside.

Cultura Fremont, numită astfel după exploratorul John Charles Fremont (1813-1890), a fost o populație precolumbiană care a locuit timp de aproape 1.500 de ani teritoriile care corespund statului Utah de azi.

Printre vestigiile cele mai cunoscute care s-au păstrat până în zilele noastre se numără petroglife geometrice cu figuri zoomorfe și antropomorfe care decorează peisajul de stâncă portocalie al parcului Arches.

Greu de interpretat, aceste glife ar putea reprezenta elemente mitice sau sacre ale culturii Fremont.

Regiunea este foarte populară printre realizatorii de la Hollywood ca și printre alpiniștii americani – așa cum o demonstrează începutul acrobatic al filmului Misiune Imposibilă 2.

Registration

Aici iti poti reseta parola