Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Denunțat de colegi, este omorât în arest din ordinul Securității
Articole online

Denunțat de colegi, este omorât în arest din ordinul Securității

Gheorghe Ursu a fost asasinat în arestul Securității din Calea Rahovei pe 17 noiembrie 1985.

Cazul inginerului Gheorghe Ursu a devenit cunoscut după 1990, datorită familiei acestuia, care a făcut numeroase demersuri pentru a-i aduce în fața instanței pe cei responsabili de moartea sa.

După ani în care procurorii au respins sistematic plângerile penale ale fiului lui Gheorghe Ursu – Andrei, motivând fie că infracţiunea nu există, fie că fapta – omor calificat sau crime împotriva umanităţii – s-a prescris.

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a emis, în 2014, o ordonanţă prin care s-a dispus infirmarea soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale (NUP) asupra ofiţerilor de Securitate „implicaţi în acţiunea de represiune” împotriva lui Gheorghe Ursu.

În 2016, procurorii militari au trimis în judecată patru persoane pentru moartea prin tortură a fostului inginer, însă Curtea de Apel București a decis, în 2019, să schimbe încadrarea juridică în cazul foștilor ofiţeri din cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, din infracțiuni contra umanității în tratamente neomenoase.

Cei doi au fost achitați pentru această infracțiune.

Un studiu amplu despre disidența lui Gheorghe Ursu va fi publicat în Anuarul IICCMER vol. XIV-XV (2019-2020), „România – de la comunism la postcomunism. Criză, transformare, democratizare”, în curs de apariție la Editura Polirom.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola