Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Denholm Elliott și-a obținut primele roluri de actor în timp ce era prizonier de război
Articole online

Denholm Elliott și-a obținut primele roluri de actor în timp ce era prizonier de război

Denholm Elliott

Denholm Elliott și-a obținut primele roluri de actor în timp ce era prizonier de război

Cu toate acestea, înainte de a deveni un actor celebru, el a fost membru al Royal Air Force (RAF), după ce a servit în cel de-al Doilea Război Mondial. La fel ca mulți tineri din generația sa, precum și ca mai mulți dintre colegii săi actori, Elliott a fost chemat la datorie. Serviciul său, însă, a fost dur, fiind ținut ca prizonier de război (POW) timp de mai mulți ani.

Viața lui Denholm Elliott

Denholm Elliott s-a născut la 31 mai 1922 la Londra. Tatăl său a fost asasinat în timp ce servea în guvernul mandatar din Palestina, când viitorul actor avea doar 11 ani. Mama sa i-a încurajat pasiunile, printre care se numără și teatrul. A urmat mai întâi cursurile Malvern College, înainte de a fi acceptat într-un program la Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

În ciuda carierei îndelungate de actor pe care avea să o aibă, Elliott nu a fost întotdeauna atât de impresionant; i s-a cerut să părăsească RADA după doar un singur semestru. 

Această decizie a fost binevenită pentru el, deoarece nici Elliott nu era un fan al lor. În schimb, el și-a îndreptat privirea spre armata britanică

Serviciul în cadrul Forțelor Aeriene Regale (RAF)

Nu se știe cu exactitate când s-a înrolat Denholm Elliott, dar undeva după începerea celui de-al Doilea Război Mondial s-a alăturat RAF. A fost antrenat ca operator radio. După ce a terminat această pregătire, a fost repartizat la Escadrila nr. 76 RAF, servind sub comanda celui mai tânăr căpitan de grup din cadrul serviciului și unul dintre cei mai decorați piloți ai acestuia, Leonard Cheshire.

Se știu puține lucruri despre misiunile la care a luat parte Elliott, în afară de cea care a avut loc la 23-24 septembrie 1942. În acea seară, el a fost repartizat pe un Handley Page Halifax care lua parte la un atac asupra unui adăpost de submarine din Flensburg, Germania. La un moment dat, în timpul raidului, aeronava a fost lovită de aviație antiaeriană, ceea ce a dus la prăbușirea în Marea Nordului.

Elliott și alți patru membri ai echipajului au supraviețuit aterizării. Din păcate pentru ei, au fost capturați de soldații germani și luați ca prizonieri de război.

Un adevărat actor de teatru

În restul anilor rămași din timpul conflictului, Denholm Elliott și ceilalți au fost ținuți în Stalag VIII-B, situat în ceea ce a fost odată satul Lamsdorf, Germania. Nu se știe clar de ce a început (probabil pentru a trece timpul), dar a pus la punct o trupă de actori numită „No Name Players”, care prezenta spectacole de amatori.

Se pare că actoria lui Elliott se îmbunătățise drastic de pe vremea când era la RADA, deoarece No Name Players a fost foarte apreciată pentru performanțele sale. De fapt, au fost atât de buni încât li s-a cerut să facă un turneu în alte tabere de prizonieri de război și să joace „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare.

Denholm Elliott

Performanțele notabile ale lui Denholm Elliott

Denholm Elliott avea să ducă mai departe această pasiune pentru actorie atunci când s-a întors în Marea Britanie și a fost distribuit în Dear Mr. Prohack, debutul său din 1949. În decursul carierei sale de zeci de ani, a interpretat o serie de personaje, devenind cunoscut ca „o vedetă printre actorii secundari” pentru capacitatea sa de a juca orice rol.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără Trading Places (1983), A Room with a View (1985), A Private Function (1984), Defence of the Realm (1986), Alfie (1966), Maurice (1987), A Doll’s House (1973) și September (1987). De asemenea, Elliott a fost distribuit în filme de aventură precum Raiders of the Lost Ark (1981) și Indiana Jones and the Last Crusade (1989).

Dramele de război ale lui Denholm Elliott

Arătând amploarea abilităților sale, Denholm Elliott a jucat în multe filme de război diferite, unele bine cunoscute, altele obscure. La începutul carierei sale, a fost distribuit în drama din 1952, The Sound Barrier, despre un grup de proiectanți și aviatori care încearcă să spargă bariera sunetului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Alte filme bazate pe acest conflict au fost They Who Dare (1954), King Rat (1965), Too Late the Hero (1970), The Cruel Sea (1953) și A Bridge Too Far (1977). Acesta din urmă a fost, bineînțeles, unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale, având o distribuție fantastică: Laurence Olivier, Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery și Anthony Hopkins. Elliott nu a avut un rol deosebit de fascinant, întruchipând un ofițer de meteorologie al RAF fără nume.

Sfârșitul unei epoci

Cu toate că Denholm Elliott nu a ajuns niciodată un actor principal, el era cunoscut pentru că fura spectacolul ca personaj secundar. Cariera sa admirabilă de actor a fost recunoscută în 1988, când a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Elliott a continuat să lucreze în cinematografie până în ziua în care a murit, fără să se retragă niciodată în mod oficial. Ultimul său rol a fost cel al lui Selsdon Mowbray în filmul Noises Off din 1992.

Elliott avea doar 70 de ani când a murit, la 6 octombrie 1992. Cu cinci ani înainte, fusese diagnosticat cu HIV, după ce își ascunsese bisexualitatea de majoritatea lumii. Un caz de tuberculoză legat de HIV a fost cel care l-a ucis. Donald Sinden, care a lucrat cu Elliott la filmul The Cruel Sea, a avut numai cuvinte de laudă la adresa actorului după moartea acestuia

„A fost unul dintre cei mai buni actori de pe ecran și un actor foarte special. A fost una dintre ultimele vedete care a fost un adevărat gentleman.”

Registration

Aici iti poti reseta parola