Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Declarația de război a Germaniei adresată Statelor Unite ale Americii
Articole online

Declarația de război a Germaniei adresată Statelor Unite ale Americii

reich

Declarația de război a Germaniei adresată Statelor Unite ale Americii

Bombardamentul de la Pearl Harbor a surprins chiar și Germania. Deși Hitler încheiase un acord verbal cu partenerul său din Axă, Japonia, conform căruia Germania se va alătura unui război împotriva Statelor Unite, nu era sigur de modul în care va fi angajat războiul. Atacul Japoniei asupra Pearl Harbor a răspuns la această întrebare. La 8 decembrie, ambasadorul japonez Oshima s-a dus la ministrul german de externe von Ribbentrop pentru a-i determina pe germani să facă o declarație oficială de război împotriva Americii. Von Ribbentrop a tras de timp; el știa că Germania nu era obligată să facă acest lucru în conformitate cu termenii Pactului Tripartit, care promitea ajutor dacă Japonia era atacată, dar nu și dacă Japonia era agresorul. Von Ribbentrop se temea că adăugarea unui alt inamic, Statele Unite, ar fi copleșit efortul de război german.

Dar Hitler era de altă părere. El era convins că Statele Unite îl vor întrece în curând și vor declara război Germaniei. Marina americană ataca deja submarinele germane, iar Hitler îl disprețuia pe Roosevelt pentru atacurile sale verbale repetate împotriva ideologiei sale naziste. De asemenea, el credea că Japonia era mult mai puternică, că odată ce va învinge Statele Unite, se va întoarce și va ajuta Germania să învingă Rusia. Astfel, la 11 decembrie, la ora 15:30 (ora Berlinului), însărcinatul cu afaceri german din Washington i-a înmânat secretarului de stat american Cordell Hull o copie a declarației de război.

În aceeași zi, Hitler s-a adresat Reichstagului pentru a apăra declarația. Eșecul New Deal, a susținut Hitler, a fost cauza reală a războiului, deoarece președintele Roosevelt, susținut de afaceriști și evrei, a încercat să acopere eșecul programului său economic. „Mai întâi incită la război, apoi falsifică cauzele, apoi se înfășoară în mod odios într-o mantie de ipocrizie creștină și, încet, dar sigur, conduce omenirea la război”, a declarat Hitler – iar Reichstagul a sărit în picioare în aplauze furtunoase.

Registration

Aici iti poti reseta parola