Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a reacționat Hitler după invazia dezastruoasă a Italiei în Grecia?
Articole online

Cum a reacționat Hitler după invazia dezastruoasă a Italiei în Grecia?

Grecia

Cum a reacționat Hitler după invazia dezastruoasă a Italiei în Grecia?

Mussolini a surprins pe toată lumea cu o acțiune împotriva Greciei; aliatul său, Hitler, a fost prins cu garda jos, mai ales că Ducele îl făcuse pe Hitler să creadă că nu are o astfel de intenție. Chiar și propriul șef al Statului Major al armatei lui Mussolini a aflat despre invazie abia după ce a avut loc.

Deși fusese avertizat de propriii săi generali cu privire la o invazie a Greciei, în ciuda lipsei de pregătire a armatei sale, în ciuda faptului că ar fi însemnat să se împotmolească într-o țară muntoasă în timpul sezonului ploios împotriva unei armate dispuse să lupte cu dinții și cu unghiile pentru a-și apăra autonomia, Mussolini a mers înainte din orgoliu, convins că îi poate învinge pe grecii inferiori în câteva zile. De asemenea, știa un secret, acela că milioane de lire fuseseră puse deoparte pentru a-i mitui pe politicienii și generalii greci să nu se opună invaziei italiene. Nu este clar dacă banii au trecut vreodată de agenții fasciști italieni delegați cu această responsabilitate; dacă au trecut, este clar că nu au făcut nici un fel de diferență – grecii au reușit să-i împingă pe invadatorii italieni înapoi în Albania după doar o săptămână. Puterea Axei și-a petrecut următoarele trei luni luptând pentru viața sa într-o luptă defensivă. Pentru a înrăutăți situația, practic jumătate din flota italiană de la Taranto fusese paralizată de un atac al portavioanelor britanice.

La întâlnirea lor de la Obersalzberg, Hitler l-a certat pe Ciano pentru că a deschis o oportunitate pentru britanici de a intra în Grecia și de a stabili o bază aeriană în Atena, punându-i pe britanici la o distanță mică de atac față de rezervele valoroase de petrol din România, pe care Hitler se baza pentru mașina sa de război. Aceasta însemna, de asemenea, că Hitler va trebui să deturneze forțe din Africa de Nord, o prioritate strategică ridicată, către Grecia pentru a-l salva pe Mussolini. Hitler a luat în considerare posibilitatea de a-i lăsa pe italieni să se lupte singuri pentru a ieși din acest dezastru – posibil chiar să facă pace cu grecii ca o modalitate de a preveni o intervenție aliată. Dar Germania avea să invadeze în cele din urmă, în aprilie 1941, adăugând Grecia pe lista sa de cuceriri.

Registration

Aici iti poti reseta parola