Evenimentul Istoric > Articole online > Decizia surpriză a Primăriei din Amsterdam. Ce vor primi locuitorii oraşului
Articole online

Decizia surpriză a Primăriei din Amsterdam. Ce vor primi locuitorii oraşului

Primăria din Amsterdam a început să dăruiască locuitorilor oraşului sute de ornamente arhitecturale recuperate din clădiri aparţinând perioadei medievale şi secolului al XVII-lea, când aceste edificii au fost demolate pentru a face loc unor clădiri noi, scrie The Guardian.

Programele de renovare urbană anterioare celui de-al Doilea Război Mondial şi din anii 1960 au lăsat în urmă o cantitate enormă de ornamente, coloane cu cifre romane, materiale provenite de la celebrele clădiri de pe malul canalelor.

Cum se ştie că gunoiul unora e comoara altora, toate aceste materiale au fost depuse de-a lungul deceniilor într-un depozit aflat într-un loc secret, pentru a nu fi furate.

Departamentul de monumente şi arheologie al oraşului a decis să profite de comoara de materiale arhitecturale pentru a încerca să dea oraşului o şansă de a recupera din gloria anilor săi de aur.

Într-un comunicat, primăria a explicat că principala condiţie pentru ca locuitorii să primească una dintre aceste opere este ca, în calitate de potenţiali noi proprietari, să le folosească pentru "a recupera o parte din gloria fostului oraş" şi "a le folosi doar pentru binele" oraşului Amsterdam.

Pentru a se reda acest nou suflu vechiului Amsterdam a fost pus la dispoziţia publicului un catalog online cu 190 de pagini în care sunt prezentate fragmentele de patrimoniu.

Ornamentele includ ciorchini de struguri, pietre naturale sculptate, texte gravate şi ghirlande de flori şi frunze care decorau edificiile originale înainte de a fi demolate "cu multă delicateţe" pentru a face loc locuinţelor noi şi infrastructurilor de transport public în ultimele decenii.

Elementele decorative au fost demontate şi depozitate cu grijă într-un loc secret din oraş pentru a evita furturile.

Cu toate că ornamentele au fost catalogate în funcţie de valoare, dimensiune şi stare de conservare, ele vor fi oferite gratuit cetăţenilor care sunt în stare "să demonstreze că vor fi custozi grijulii" şi vor respecta valoarea istorică a acestor elemente şi care trebuie să informeze în prealabil primăria ce intenţionează să facă cu respectivele decoraţiuni.

Această cerinţă se traduce prin obligaţia de a încorpora aceste elemente pe un fronton deja existent şi într-un loc vizibil sau de a le folosi la ridicarea unor case noi pentru a le "recondiţiona şi a le oferi o a doua viaţă".

Noii proprietari vor trebui să achite costurile de transport până la destinaţie, a anunţat primăria, care a avertizat că "a le transporta pe partea din spate a unei biciclete nu este cea mai bună idee".

Şi artiştii sunt invitaţi să propună "locuri bune în spaţiul public" pentru aceste ornamente, care vor fi găsite pe pagina de internet a primăriei, unde poate fi văzut fiecare obiect şi unde se poate completa un formular de intrare în posesie, cel mai târziu până la sfârşitul acestui an.

În Amsterdam, încă din 1928 există o listă cu circa 4.000 de clădiri considerate "frumoase şi valoroase din punct de vedere istoric", însă abia la începutul anilor 2000 primăria a făcut un inventar al celor mai importante edificii istorice, în contextul în care mii de clădiri au dispărut în urma renovărilor şi a extinderii urbane.

CREDIT FOTO: Primăria Amsterdam

Registration

Aici iti poti reseta parola