Evenimentul Istoric > Articole online > De la Dinastia Xia la tov. Xi: Cum își rescrie China comunistă istoria transformând-o în Mit Propagandistic
Articole online

De la Dinastia Xia la tov. Xi: Cum își rescrie China comunistă istoria transformând-o în Mit Propagandistic

Science et Avenir a realizat un excepțional interviu încrucișat cu Anne Cheng, sinolog, titulară a Catedrei de Istoria Intelectuală a Chinei la Collège de France, și cu Nicolas Idier, istoric și sinolog la Centrul de Cercetări pentru Extremul Orient de la Sorbonna.

La fiecare început de discurs oficial, Xi Jinping evocă o civilizație chineză neîntreruptă de 5.000 de ani. Este acesta un adevăr din punct de vedere istoric?

A.C. – Este o formulă care s-a impus recent, în anii 2000. Până acum, datările în China se bazau pe Memoriile istorice ale lui Sima Qian (145 – 89 î.Hr.), marele istoric din perioada Dinastiei Han. Aceste memorii încep cronologia chineză atestată la 841 î.Hr., odată cu Dinastia Zhou. Adică trei milenii în total.

În 1996, regimul chinez a demarat un vast proiect pentru a stabili o cronologie sigură a primelor trei dinastii (Xia, Sheng și Zhou).

În realitate, miza acestei supralicitări a mileniilor era de a „întinde la maximum coarda”, pentru a împinge civilizația chineză la fel de mult în antichitate cu civilizațiile egipteană și mesopotamiană.

Din ce motive?

A.C. – După o călătorie în Egipt, în care a înțeles că istoria egiptenilor antici cobora până la 2350 î.Hr., șeful programului pentru stabilirea unei cronologii a primelor trei dinastii chineze și-a spus: „Și noi chinezii trebuie să ajungem la aceleași rezultate” cu civilizațiile mediteraneene.

El a convins guvernul chinez să finanțeze „proiectul de cronologie al primelor trei dinastii” incluzându-l în al 9-lea Plan Cincinal (1996-2000).

Acesta este motivul pentru care China a demarat un vast program arheologic, pentru a-și justifica originile istorice din cele mai vechi timpuri?

A.C. – Într-adevăr, o comisie specială supervizată de istoricul Li Xueqin – la acea vreme director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe Sociale din China – a recrutat 200 de savanți din diverse discipline (istorie, astronomie, arheologie, fizică…) pentru a colabora, efectua datări cu carbon 14 și a reuși astfel să împingă debutul cronologiei chineze în anul 2070 î.Hr.

Acest rezultat a fost anunțat într-o comunicare științifică din noiembrie 2000. Dinastia Xia, care până atunci fusese considerată ca o dinastie mitică, se întinde de acum din 2070 până în 1600 înainte de era creștină.

Ea este urmată de Dinastia Shang, din 1600 până la venirea Dinastiei Zhou, în 1046.

În 2001, regimul chinez a lansat o continuare a acestui proiect al celor Trei Dinastii, numit „Exploarea originilor civilizației chineze”. O tentativă de a împinge începuturile și mai departe.

N.I. – Multă vreme, ideea unității civilizației chineze s-a bazat pe factorul foarte puternic că scrisul lor a apărut către 1.500 î.Hr. Noua dată, fixată la 2070 î.Hr., a unei origini mai vechi a Chinei, aruncă în aer ceea ce a reprezentat multă vreme principalul factor de unificare al acestei civilizații.

O istorie continuă a Chinei de 5.000 de ani este deci un mit?

A.C. – Dacă înțelegem istoria ca pe o perioadă pentru care au fost descoperite primele vestigii de scris – pe carapacele de țestoasă și pe oasele de ovide și bovide – este efectiv inexact.

Inscripțiile zise oraculare, care sunt strămoașele scrierilor chineze moderne, datează în cel mai bun caz din vremea Dinastiei Shang, acum 3.000 – 3.500 de ani. Suntem deci departe de varianta oficială a celor 5.000 de ani de istorie neîntreruptă.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola