Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De ce susține Iranul revenirea talibanilor în Afganistan
Articole online

De ce susține Iranul revenirea talibanilor în Afganistan

O istorie plină de controverse

Aceste diferențe puternice au dus la atacul talibanilor din 8 august 1998 asupra consulatului iranian din Mazar-i Sharif, unde au fost uciși opt diplomați iranieni. Ca răspuns, Iranul a fost pregătit să declare război Afganistanului, însă, liderul Ali Khamenei a respins decizia Consiliului Suprem de a invada Afganistanul, în ultimul moment.

Cu toate că Iranul și talibanii au avut o istorie plină de neînțelegeri, de curând au devenit de acord asupra unui lucru: animozitatea față de Statele Unite. Având în vedere că doctrina securității naționale a Iranului s-a bazat pe retragerea Statelor Unite din regiune, revenirea la putere a talibanilor în Afganistan este o veste bună pentru Iran.

Oficialii iranieni au salutat abordarea anti-occidentală a talibanilor. Există dovezi că oficialii talibani au vizitat Iranul în ultimii ani, conducând la posibilitatea ca Iranul să-i fi ajutat să recâștige puterea în Afganistan.

Având în vedere că Iranul îl consideră pe Ashraf Ghani o marionetă americană, continuarea președinției sale nu ar fi fost în favoarea Teheranului. În tot acest timp, mass-media iraniană de stat a încercat să construiască o imagine favorabilă talibanilor. La comemorarea decesului diplomaților iranieni din august 1998, televiziunea de stat și Ministerul de Externe din Iran, nu i-a menționat pe talibani pentru această crimă.

Victoria talibanilor susținută de Iran

Întoarcerea talibanilor în Afganistan poate fi utilă Iranului și pe plan intern, privind disidenții și oponenții politici care s-au opus politicilor regionale ale Republicii Islamice. Având, din nou, talibanii la putere în Afganistan, Iranul poate înrădăcina ideea populației că aceeași soartă a afganilor o pot avea și ei dacă preferă libertatea, în locul securității naționale.

Pe măsură ce guvernul taliban caută recunoașterea și consolidarea puterii sale, Afganistanul poate deveni un câmp de luptă pentru Teheran și Riyadh ca să-și soluționeze problemele. Arabia Saudită poate influența procesele politice și de securitate ale Iranului prin granițele comune ale acestuia cu Afganistanul.

Una peste alta, nu trebuie supraestimat rolul Iranului în evoluțiile recente din Afganistan, deși a salutat noile schimbări ale vecinului său și a jucat un mic rol în realizarea evoluției politice ca urmare a retragerii Statelor Unite. Între timp, Iranul a început să-și modifice politica prin contactele sale cu talibanii. Cu toate acestea, mulți încă rămân sceptici dacă aceste schimbări vor fi favorabile pentru Afganistan sau dacă va deveni o provocare majoră în viitorul apropiat.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola