Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De ce s-a prăbușit sistemul de clanuri scoțian?
Articole online

De ce s-a prăbușit sistemul de clanuri scoțian?

Scoția

De ce s-a prăbușit sistemul de clanuri scoțian?

Mulți membri ai clanului au luat numele de familie al șefului lor pentru a-și arăta solidaritatea, prin căsătorie, pentru a se stabili pe teritoriul clanului sau pentru a obține protecția familiei conducătoare în cadrul unui sistem cunoscut sub numele de „Duthcas”.

Clanul era centrat pe șef, a cărui succesiune era guvernată de un sistem cunoscut sub numele de „Tanistry”, o lege străveche de succesiune în care un moștenitor era ales dintre indivizii din linia ereditară, adesea descendenți ai foștilor șefi.

Sub șef se aflau căpeteniile, șefii caselor individuale din care s-a format clanul, cel mai în vârstă dintre aceștia fiind numit „Toiseach”, iar apoi se aflau „Daoin-Uaisle”, aristocrația sau elita clanului. 

În partea de jos a sistemului de niveluri se află principalii membri ai clanului

Cei mai mulți dintre adepții unui clan erau „chiriași”, furnizând forță de muncă pentru a lucra pământurile și, uneori, pentru a lupta în disputele dintre clanuri și în perioadele de mai mare agitație împotriva armatelor Angliei.

Originile clanurilor variază, adesea revendicând fondatori mitologici care le întăreau statutul și glorificau noțiunile despre originile lor, cum ar fi Clanul Campbell, care pretindea că descindeau din Diarmid O’Dyna, un semizeu, fiul lui Donn și unul dintre Fianna din Ciclul Fenian al mitologiei irlandeze.

Urmașii clanurilor rareori pot fi autentificați mai devreme de secolul al XI-lea, iar o continuitate a neamului în majoritatea cazurilor nu poate fi găsită până în secolele al XIII-lea sau al XIV-lea. Unele clanuri au, de asemenea, o origine etnică din afara Scoției, cum ar fi origini normande, anglo-normande, flamande și nordice.

Timp de secole, clanurile și-au condus regatele cu o autonomie relativă, însă, în 1493, Iacob al IV-lea a confiscat de la MacDonald stăpânirea Insulelor, ceea ce a dus la o perioadă de tulburări și rebeliuni împotriva coroanei scoțiene.

Pentru a-și consolida poziția, James a decretat legea „Sacrificiul sub încredere” în 1587 și a cerut ca disputele să fie soluționate de Coroană. Prima utilizare consemnată a acestei legi a fost în 1588, când Lachlan Maclean a fost judecat pentru uciderea unor membri ai clanului MacDonald.

Odată cu unirea coroanelor Scoției și Angliei sub James al VI-lea și al I-lea în 1603, regatele Scoției și Angliei erau încă state suverane individuale, cu propriile parlamente, sisteme judiciare și legi, deși ambele erau conduse de James în uniune personală.

Iacob al VI-lea a avut, de asemenea, o relație dificilă cu clanurile și a acționat pentru desființarea Clanului MacGregor pentru uciderea membrilor Clanului Colquhoun, susținut de stat, hotărând că numele MacGregor ar trebui să fie „complet abolit” și obligându-i pe toți MacGregorii să renunțe la numele lor sub pedeapsa cu moartea.

De asemenea, Iacob a emis Statutul de la Iona, o serie de prevederi pentru a aduce ținuturile înalte și insulele scoțiene sub controlul statului. Dispozițiile impuneau ca șefii clanurilor scoțiene din Highland să își trimită moștenitorii în Scoția de câmpie pentru a fi educați în școli protestante de limbă engleză.

Statutul de la Iona interzicea, de asemenea, importul și vânzarea generală de alcool, protejarea fugarilor, suprimarea barzilor și a altor purtători ai culturii tradiționale, precum și interdicția de a purta arme sau de a vâna cerbi, iepuri sau păsări de curte. Șefii de clan care au aderat pe deplin la acest nou sistem de reglementare au fost recompensați cu hărți care le formalizau proprietatea asupra pământurilor clanului.

În timpul revoltei iacobite din 1745, Charles Edward Stuart, cunoscut și sub numele de Bonnie Prince Charlie, a vrut să recupereze tronul britanic pentru tatăl său, James Francis Edward Stuart, și a lansat o invazie în Anglia care a ajuns până la Derby, în Derbyshire.

În cele din urmă s-a confruntat cu armate formate din trupe rechemate din luptele din Războiul de Succesiune Austriacă de pe continent.

Iacobinii s-au retras înapoi în Scoția după ce nu au reușit să obțină întăriri interne și din partea Franței

Revolta a fost în cele din urmă zdrobită în timpul bătăliei de la Culloden, pe mlaștina Drummossie, lângă Inverness, în Highlands scoțiene. Consecințele bătăliei au dus la incendierea multor case și la un mandat de suprimare în continuare a modului de viață din Highland.

Purtarea ținutei highland, inclusiv a kilt-ului, a fost interzisă printr-o lege cunoscută sub numele de Dress Act 1746, deși o excepție a permis purtarea kilt-ului în armată, continuând tradiția stabilită de regimentul Black Watch.

Portul de arme a fost, de asemenea, interzis, iar în Actul de proscriere din 1746 au fost adoptate noi legi pentru a desființa sistemul de clanuri. Actul de Proscriere a fost urmat de Actul Jurisdicțiilor Heritabile din 1746, care a eliminat autoritatea feudală a căpeteniilor de clan. Zonele moștenite din Scoția au revenit Coroanei, iar alte jurisdicții moștenite, inclusiv cele regale, au intrat sub puterea instanțelor.

În timpul secolului al XVIII-lea, șefii de clan au început să se considere mai mult proprietari și au restricționat capacitatea de subînchiriere a terenurilor de către fermieri pentru a crește veniturile de pe moșii. Acest lucru a determinat mulți negustori și fermieri mai bogați să emigreze pentru noi pământuri, în care istoricul T. M. Devine descrie „strămutarea acestei clase ca fiind una dintre cele mai clare demonstrații ale morții vechii societăți gaelice”.

Un număr semnificativ de „chiriași” din Highlands și insulele scoțiene au fost, de asemenea, evacuați într-o perioadă cunoscută sub numele de „Highland Clearances”, înlocuind câmpurile deschise și pășunatul comun cu ferme pastorale pe scară largă. Chiriașii nu-și puteau permite chiriile mai mari, iar proprietarii de terenuri plăteau adesea pentru ca aceștia să emigreze, fără a avea prea multe opțiuni în privința destinației lor.

Mulți dintre șefii de clan s-au trezit cu datorii financiare și au ales să își ignore obligațiile care le reveneau în cadrul sistemului „Duthcas”. Aceasta a fost lovitura finală în sistemul clanurilor, care era în declin de la Actul de Proscriere din 1746.

Registration

Aici iti poti reseta parola